От х:

Днес в x:

Ще подкрепим ветото на президента, обяви Радан Кънев от името на РБ

Очаква се реформаторите да подкрепят президентското вето върху Изборния кодекс. Това обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев след среща с представители на българите в чужбина.

Срещата се състоя при омбудсмана Мая Манолова, която се ангажира с посредничеството и предоставянето на терен за срещи за разрешаване на проблемите, свързани с изборните права на българските граждани в чужбина.

Очаква се утре политическият съвет на Реформаторския блок да проведе съвещание и да вземе решение относно ветото на президента.

„Знаете, че народните представители от блока призоваваха за такова вето”, припомни Радан Кънев.

Той коментира, че именно реформаторите са вносители на такова предложение за създаване на избирателен район „Чужбина”. По думите му такова предложение се съдържа и в програмата на ГЕРБ.

„Единната позиция на РБ и мощната реакция на българите в чужбина бе това, което предизвика президентското вето”, коментира още лидерът на ДСБ. Според него колкото по-либерален е режимът, толкова по-малка тежест имат гласовете, подавани в Република Турция.

Радан Кънев бе категоричен, че между представителите на ПГ на РБ и представители на инициативната група не може да има и няма принципни противоречия.

„Ние заемаме позиции, които до голяма степен съвпадат”, заяви Радан Кънев.

По думите му създаването на МИР „Чужбина” остава извън обхвата на президентското вето, така че зад подобни промени очевидно отново ще се прибегне до практиката за събиране на политическо мнозинство, очевидно без представителите на Патриотичния фронт.

От РБ припомниха, че те са за пълна либерализация при създаването на избирателни секции извън България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини