От х:

Днес в x:

МОН готви евростипендии за студентите от „важните” специалности

МОН дава евростипендии за успех и за специални постижения. 151 500 месечни стипендии за успех и още 30 300 стипендии за специални постижения ще бъдат отпуснати на студенти за летния семестър на тази година и за учебната 2016-2017 година.

Това обяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева при представянето на проект „Европейски стипендии - Фаза 1”, реализиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, по която се предоставят 26 млн. лв.

Министър Кунева обясни, че двата вида стипендии ще се предоставят в партньорство с всички 51 ВУЗ-а в страната. Те само надграждат стипендиите, които традиционно се отпускат на студентите. Месечната евростипендия за успех ще е в размер на 120 лв., а тази за специални постижения - 200 лв. или 600 лв. за семестър за всеки заслужил студент.

Право на кандидатстване имат всички студенти със среден успех над "Добър" 4. Те ще могат да подават своите заявления и да ги разпечатват от утре 10-ти май. Реално кандидатстването ще приключи на 30-ти май.

Стипендиите за успех ще се отпускат на студентите в приоритетните професионални направления. Това е в съзвучие със Стратегията за висше образование и е механизъм да се отговори на нуждите на пазара на труда”, заяви министър Кунева.

Стипендиите за постижения ще са за всички професионални направления, тъй като тяхната цел е насърчаване на академизма във всички специалности. Министър Кунева уточни, че за това перо са предвидени малко над 6 млн. лв. или 30 300 еднократни стипендии по 200 лв.

Там регламентът за кандидатстване предвижда всеки студент да може да кандидатства до три пъти в рамките на един семестър. Резултатите от класирането ще станат ясни на 21 юни, а на 15 юли ще са първите преводи по сметките на студентите.

Документите са достъпни на сайта: eurostipendii.mon.bg. Там става ясно какъв е регламентът за кандидатстване, утвърден от всеки един ВУЗ. За да се избегнат ситуации като тази от миналата година, при която стипендиите се оказаха недостатъчни, заради по-големият брой отличници, МОН ще определи квота, а всяко висше училище също ще заложи квота за специалностите от приоритетните направления.

Ще бъдат класирани първите 20 по успех. От МОН уверяват, че за да се избегнат конфузни ситуации, тази година са заложили и резерв в проекта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини