От х:

Днес в x:

Сноудън: Правителствата искат да снижат нашето достойнство до нивото на маркирани животни

    "С тази разлика, че самите ние плащаме за следящите устройства, които държим в джобовете си".

    Едуард Сноудън написа увода в новата книга The Assassination Complex на Глен Грийнуълд и активистите от проекта The Intercept. Книгата се базира на секретни документи и разказва за безпилотните летателни апарати на ЦРУ, които в режим на отдалечен достъп унищожават стотици терористи и мирни жители. Документите за тези дронове са предоставени от неизвестен информатор.

    Сноудън обясни, защо изтичането на секретна информация за нарушенията на човешките права са жизнено важен акт за защита на демокрацията. Неговите думи бяха публикувани в The Guardian.

    Той се обърна към потенциалните осведомители да мълчат и да търпят, докато не станат напълно уверени, че техните действия ще имат ефект. "Като участници в разузнавателния апарат вие се отказвате от много, когато започвате тази работа. Вие с радост се подчинявате на тиранични ограничения. Доброволно преминавате през полиграф и разкривате пред правителството цялата информация за своя личен живот. Отказвате се от много права, понеже считате, че вашата мисия заслужава тези жертви. Но когато се сблъскате с неопровержими доказателства за нарушение на Конституцията и на идеалите, в които горещо вярвате, то тогава се налага да вземете решение".

    Заради "борбата с тероризма" правителството направи от целия свят едно бойно поле, в което всички хора са заподозрени. Властите използват най-новите технологии за хирургически точно унищожаване на хора и тяхното плътно следене. Сноудън даде за пример едно от най-желаното от властите устройство: шпионски безпилотен самолет, който работи с помощта на слънчеви батерии и може в продължение на седмици и месеци да се задържа във въздуха. Този самолет е оборудван с най-съвременна апаратура и може да проследява всички комуникации. Възможен е непрекъснат мониторинг на всички смартфони и таблети, както и засичане на тяхното местоположение и движение, при това с висока точност.

    "Ако познавате мобилните устройства, то познавате и техните собственици. Ако наблюдавате няколко града едновременно, ще можете да следите не просто отделните хора, а цели популации. Използвайки необходимостта на хората да поддържат връзка с другите хора от целия свят, различните правителства могат да снижат нашето човешко достойнство до нивото на маркирани животни, с тази разлика, че ние самите доброволно плащаме и самостоятелно закупуваме следящите устройства, които държим в джобовете си. Това звучи като фантастична параноя, но на техническо ниво е толкова тривиално да се направи, че не мога да си представя, че подобен опит не е направен или няма да бъде съвсем скоро направен".

    Източник: kaldata.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини