От х:

Днес в x:

Кръв и гняв в Раднево. Преглед на печата

"24 Часа":

Вотът зад граница ограничен, за да не падне кабинетът

Ако ограниченията за гласуване на живеещите в чужбина българи бъдат премахнати, Патриотичният фронт може да свали правителството.

Това стана ясно след серия от срещи на живеещи зад граница българи с премиера Бойко Борисов и лидера на ПФ Валери Симеонов.

Борисов и ГЕРБ подкрепят облекчени условия за вот зад граница, но ако това не застрашава кабинета заради оттегляне на ПФ, обяснил премиерът на активистите и ги посъветвал да се разберат със Симеонов. На срещата с Борисов в Министерския съвет ги заведе омбудсманът Мая Манолова, при която пристигнали 6000 подписа на възмутени българи зад граница.

Раднево. 

"Труд":

Кръв и гняв в Раднево

„Чашата преля. Търпим безобразията на Сурай и групата цигани около него най-малко от три години насам. Той е лихвар, държи незаконно два магазина, нищо чудно да продава и наркотици, търгува с изборите в махалата и политиците го закрилят. Дерибейства както си иска.“ Това заявиха пред „Труд“ жители на Раднево, който от три дни насам е арена на протести и сблъсъци между граждани и полиция.

Искрата пламна навръх Светли понеделник, когато мургави бандити пребиха зверски с тръби и бухалки трима млади мъже от българската част на града.

„Проблемите се създават от една фамилия, която трябва да бъде наказана, останалите роми не трябва да се превръщат в заложници на виновниците на ескалиралото напрежение”, заяви Теньо Тенев, радневският кмет от ГЕРБ. Той отговори сдържано на репортерските въпроси за Сурай.

„Кметът Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори“, заяви по Нова тв лидерът на Евророма Цветелин Кънчев. По негова информация Сурай в последните години се явявал като представител на ДПС в града, но не отказвал съдействие и на други партии, силни на деня.

Инцидент. 

"Новинар":

Шофьор на автобус 102 в София получи инсулт и почина зад волана

  Шофьор на автобус, пътуващ по линия 102 в София, е получил инсулт и е починал на място зад волана. 

61-годишният мъж е припаднал, докато е шофирал, а автобусът е спрял в тревните площи, съобщи БЛИЦ. Инцидентът е станал в района на Семинарията. Пострадали са двама от пътниците в автобуса, на трети е оказана медицинска помощ на място. Сигналът за инцидента е постъпил в полицията около 15 часа. 

На място са пристигнали полиция и линейка. Информацията бе потвърдена и от Центъра за градска мобилност.

Прокуратура.

"Сега":

Правомощията на главния прокурор могат да бъдат сериозно орязани

Министерството на правосъдието предлага сериозно орязване на правомощията на главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от втория пакет промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който бе публикуван вчера. Текстовете са написани с цел да се приложат конституционните поправки, приети през декември.

Според новите текстове прокурорите и следователите поне формално няма да са подчинени пряко на обвинител №1, а само на ръководителите на съответните прокуратури. Ръководителите пък ще отговарят пред главния прокурор само административно, т.е. по въпроси за финанси, организация и т.н., но не и при решенията си по дела и преписки. Според авторите на законопроекта това ще гарантира независимостта на разследващите.

Главният прокурор ще е задължен да внася годишни доклади в парламента и Висшия съдебен съвет за дейността на държавното обвинение. Депутатите вече ще могат да изискват и друга информация от него. При разискването на годишните доклади граждани и НПО-та ще могат да задават писмено въпроси на главния прокурор. Предложението парламентът да изисква отчети от прокуратурата бе разисквано като поправка в конституцията, но не събра достатъчно подкрепа в парламента. Вместо това депутатите приеха, че Народното събрание "може" да изслушва и други доклади, но не и да ги изисква.

Образование. 

"Монитор":

Без "Забележки" в ученическата книжка

Когато те похвалят, ти порастват крила! Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на 8-годишния Боян Ганев, ученик от II клас в столичното 51 СОУ, който днес бе в МОН по покана на министъра. Детето написа отворено писмо до Меглена Кунева, в което предлага промени в ученическата книжка. Още в началото на писмото си Боян поставя въпроса защо в бележника няма графа за похвали, а само за забележки. "Ще предложа на експертите промяна за следващата учебна година съдържанието на бележника да се промени", заяви вицепремиерът Кунева. 

 Възможно е графата ЗАБЕЛЕЖКИ да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с БЕЛЕЖКИ. Забележката в момента се възприема повече с критично съдържание. Според Боян Ганев ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно за всички. По този начин и в масовия случай изреченото от учителя „Дай си бележника!” няма да звучи страшно.

Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите критика и забележки, каза министър Кунева. Боян ми помогна, защото се опитваме да променим подхода в образованието. Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала - окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне, допълни вицепремиерът. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини