От х:

Днес в x:

Бум на електронните данъчни декларации

Рекорден брой данъчни декларации, изпратени по електронен път, отбелязват от хасковския офис на НАП.

Според направената статистика, всеки втори документ е пристигнал по интернет. Водещи в тенденцията за предпочитание на електронното деклариране са дружествата.

Цифрите показват, че от общо приетите 11 700 декларации за корпоративни данъци, 7500 са пуснати онлайн. Едва 4200 фирми са заложили на стереотипа и са са посетили на място Агенцията или пощите, за да декларират резултатите от дейността си.

Още 5870 декларации, но за данъци върху доходите на физически лица, също са подадени по интернет – с персонален идентификационен код или с електронен подпис. Други 6470 декларатори са отишли лично в офиса на НАП, а 4 000 души са избрали пощенски оператор.

Издаването на ПИК е напълно безплатно. Персоналният идентификационен код може да бъде получен във всеки офис на приходната администрация, напомнят от офиса на Агенцията в Хасково.

Взимането му създава редица удобства, понеже с него освен, че може да се подаде годишната данъчна декларация по интернет, се ползват и ред други услуги, като проверка на осигурителния доход, може да се получи информация за сумите, преведени към фонда за втора пенсия, но и данни за декларираните им пред НАП трудови договори, да се подават всички видове данъчни и осигурителни декларации, както и искане за издаване на документ.

Именно тези предимства са и довели до ръст в ползването на ПИК и съответно до повечето подадени декларации по електронен път тази година.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини