От х:

Днес в x:

Революционен проект ще съживява мъртви

Революционно изследване, което цели да установи дали е възможно да се съживят мозъците на мъртви хора получи одобрението на здравните власти.

Биотехнологична компания от САЩ ще извърши изследването върху 20 пациенти, в биологично смърт с травматични увреждания на мозъка, за да установи дали части от централната им нервна система могат да се върнат към живота.

Учените ще използват комбинация от терапии, включинелно инжектиране на мозъка със стволови клетки и коктейл от пептиди, както и лазерни и редица стимулиращи нервите техники, с доказан ефект при изваждане на пациенти от кома.

Участниците в изследването трябва да са в биологична смърт, а жизненитге им функции да се поддържат от системи. Те ще бъдат наблюдавани в продължение на няколко месеца, като ще се търсят признаци на възстановяване, особено в горната част на гръбначния стълб – най-ниския регион от мозъчния ствол, който конролира дишането и сърцебиенете.

Екипът вярва, че мозъчните стволови клетки ще успеят да изтрият предишната си история и да се върнат към живота отново, въз основа на заобикалящата ги тъкан – процес наблюдаван при животни като саламандрите, които имат способността да възстановяват цели крайници.

Учените се надяват да видят резултати в рамките на първите 2-3 месеца.

Първият етап наречен Първата невро-регенерация и невро-реанимация при хора ще се проведе в болницата Анупам в Утаракханд , Индия.

Всеки ден в гръбначния стълб на участниците ще се вкарват пептиди, а стволовите клетки ще се прилагат 2 пъти седмично, в период от 6 седмици.

Биологична смърт означава, че при пациента вече не се наблюдава функциониране на мозъчния ствол, той е загубил завинаги възможността за възвръщане на съзнанието и способността за дишане.

Въпреки че пациенти в биологична смърт, са на практика мъртви, телата им все още могат да поддържат кръвообращение, да обработват храна, да отделят отпадни продукти, да секретират хормони, да растат, да възстановяват рани, да вдигат температура и да износват бебета.

Скорошни изследвания твърдят, че след смъртта на мозъчния ствол остава някаква електрическа активност и известен приток на кръв, но те са недостатъчни, за да позволят на цялото тяло да функционира.

Докато при хората липсват възможности за регенерация на централната нервна система, такива се наблюдават при редица други видове като земноводни и определени риби. Те регенерират и ремоделират съществени области от мозъците си и мозъчния ствол дори след животозастрашяващи травми.

Изследването ще даде възможност на учените да разберат повече за мозъчната смърт, която има отношение и към разработването на бъдещи терапевтични практики и при други тежки състояния като безсъзнание, кома, вегетативно състояние и дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркиносон.

Учените предупреждават, че съхраняването на части мозък може да се окаже възможно, но предстои да се измине дълъг път до пълното съживяването на всички функции на мозъка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини