От х:

Днес в x:

Изхвърлят от социално жилище камериерка в „Ретро“, настанена с протекции

    Самотна жена, живееща в социалните блокчета на ул. „Георги Кирков“ 82, остава на улицата. До този четвъртък Гинка Сариева ще трябва да освободи боксониерата, която обитава от година. В началото на април 56-годишната жена получила заповед от Община Хасково за освобождаване на жилището. В документа е посочено, че Гинка не отговаря на общинска Наредба, според която за да бъде настанен там, човек трябва да има адресна регистрация в Хасково от минимум 5 г.

    Гинка е хасковлийка, но допреди няколко години живеела и работила в град Лъки. От юни 2012 г. се върнала в родния град. Първоначално живеела при приятелка, после при майка си и сестра си. В средата на февруари миналата година била настанена в социалното жилище. Тя самата признава, че е попаднала там с чужда подкрепа. „Помолих г-жа Захариева (съпругата на бившия кмет Георги Иванов – б.р.) и ми помогнаха, работя като камериерка в хотел „Ретро“. Нямаше къде да живея, помолих за помощ и така ме настаниха. Но сега срокът изтече, смениха се кметовете и ме гонят, защото бяха настанена от бившия кмет. Работя в неудобна фирма при неудобните хора“, смята Сариева. Според нея компромиси са правени за нейни съседи, можело да се направи компромис и за нея.

    По думите й хасковлийката е в изключително трудно финансово състояние. „Взимам 400 лв. заплата, но като си платя двата кредита, които са в размер на 150 лв., наема за боксониерата 40 лв. и си платя другите сметки за ток, вода и други, ми остават 50 лв. С тях карам цял месец, даже хладилника ми е празен“, разказва неволите си Гинка Сариева. Тя си е събрала багажа в чували и чака всеки момент общинска полиция да я изведе принудително. „Няма при кого да отида, няма на кого да разчитам за помощ“, допълва тя. Децата й не са в Хасково, била разведена със съпруга си. В града живеели само майка й и сестра й, но няма как да отиде при тях, тъй като няма място за нея.

    Проверих цените на квартирите в града, но са прекалено скъпи и не са по джоба ми, обясни още тя и допълни, че вървели по минимум 140-150 лв. От другия ден ще остана на улицата, ей там в парка, няма къде да отида, през сълзи обясни тя. Гинка Сариева е наясно, че не отговаря на условията за пребиваване в общинското жилище, но се надява, че чудеса стават не само по Великден, но и по Гергьовден и настоящата власт ще се смили над нея.

    „Гинка Сариева няма постоянен адрес в града от 5 г. Това условие е достатъчно, за да бъде връчена такава заповед“, категорична бе Деница Панайотова – началник отдел разпореждане с общинска собственост. Тя допълни, че има над 100 души, които отговарят на условията и чакат да бъдат настанени в общински жилища. Сред тях има сираци и семейства с малки деца. Заради това трябва да степенуваме нуждите на хората. Тя допълни, че компромиси за такива, които не отговарят на изискванията, не са правени и няма да се правят. Проверките на обитателите в социалните жилища все още текат и не е изключено в положението на Гинка да се окажат и други хора.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини