От х:

Днес в x:

Руски и български деца извиха хоро в църквата „Св. Архангел Михаил“

    Началото на една хубава традиция беше сложено днес. Децата от хасковските училища „Климент Охридски и „ Васил Левски“ и от Християнското сдружение „Александър Невски” от Санкт Петербург извиха кръшно българско хоро в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“.

    Конкретният повод за гостуването на руската група, водена от носителя на ордена“Александър Невски“ Анатолий Тарасов, е готвеното за 2017 година голямо честване на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война. От сдружението ще отбележат годишнината с поход с лодки по реките Арда и Марица.

    Сега групата ще е за две седмици в района на Кърджали и Хасково, за да огледа местата и да набележи маршрута. По трасето им помагат български приятели, сред които е и дългогодишният преподавател по география и изявен планинар Стефан Аврамов.

    В храма в Хасково групата беше посрещната и от кмета Добри Беливанов. Той приветства гостите и ги покани следващата година по това време пак да се върнат в града ни. Отец Златко пък обяви, че оттук насетне се слага началото на традицията на третия ден от Великден в двора на храма „Св. Архангел Михаил“ да се събират децата от града и от двете училища в енорията, за да празнуват заедно Великден.

    Руските гости искрено се развълнуваха от изпълненията на танцовия състав “Гайтанче“ към ОУ “Св. Климент Охридски“ и от песента „Йовано, Йованке“, изпълнена от Жулиета Кръстева от „ СОУ “В. Левски“, с музикален педагог Норица Калпакчиян.

    От своя страна хористите към Сдружение „Александър Невски” също поздравиха новите си български приятели с популярна пруска песен. „Приемът ви е много топъл, за което ви благодарим. Предстои ни двуседмичен престой в България, който започва от Хасково по впечатляващ начин“, обърна се към домакините ръководителят на руската група Анатолий Тарасов.

    А накрая тракийското право хоро се зави в три кръга.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини