От х:

Днес в x:

Разрешиха на ФБР достъп до всеки РС в света

Върховният съд на САЩ одобри поправка в законодателството, която ще развърже ръцете на ФБР да влиза в компютрите на заподозрени потребители по цял свят.

Промените касаят т.нар. „Правило 41” (Rule 41), което забранява на федералните съдии да издават разрешителни за обиск извън пределите на своя окръг. Министерството на правосъдието обаче предложи да бъде снето това ограничение, тъй като то затруднява разследването на престъпления с използване на информационни технологии.

Новото постановление на Върховния съд овласти федералните съдии да разрешават взлома на компютърни системи независимо от тяхното местоположение – не само в друг окръг, но и извън пределите на САЩ – с цел обиск и копиране на информация.

На практика, ФБР получава законна възможност да влиза отдалечено в компютрите на потребители по целия свят, ако това бъде разрешено от американските съдебни органи. Google реагира остро срещу поправката с аргумента, че подобно разрешение за обиск на компютри извън САЩ ще подкопае системата на международните договори.

Формално, постановлението на Върховния съд има технически характер, поради което не се изисква одобрение от страна на Конгреса и промяната трябва да влезе в сила от 1 декември 2016 г. Правозащитни организации обаче настояват законодателите да блокират инициативата.

Поправката в законодателството бе наложена след редица случаи на разследвания, при които ФБР нямаше законна възможност за достъп до компютрите на заподозрени за престъпления. Така например, при разследване на сайта за детска порнография Playpen, службите бяха принудени да пуснат огледален портал на свои собствени сървъри, за да получат законна възможност да приложат инструменти за идентифициране на потребителите.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини