От х:

Днес в x:

Борисов: Опозицията се оформи - БСП, ДПС и ДСБ. Преглед на печата

Всекидневниците днес отделят място на страниците си за очакването на Христовото Възкресение и проявленията на вярата.

„Софийският викарий - Браницки епископ Григорий, води българската църковно-държавна делегация, която трябва да донесе Благодатния огън от Йерусалим. Това съобщиха от Светия синод на своя официален сайт... Всяка година на Велика Събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово. В първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря, припомнят от Синода. Свещеници и духовници от всички епархии в страната ще пристигнат на летище София, за да вземат частица от огъня и да го занесат на възкресо вечерно богослужение. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София, откъдето желаещите могат да го вземат... Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение. Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година. Когато Йерусалим преминавал „през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден...” – в. „Стандарт”.

„Свещеник гради манастир със собствените си ръце След литургия отец Георги от Димитровград става строител. Преди 13 години той изтегли кредит, за да купи камбани за храма. Днес строи манастир със собствените си ръце, информира БТВ. Отец Георги не е строител, но гради манастир, започнат през 70-те години на миналия век и останал недовършен. „То ти идва отвътре, така да се каже, като има съидейници. Нещата се получават”, казва свещеникът. Съидейниците са от църковното настоятелство. „Аз не съм търсил някаква слава или облага от тия неща, просто решихме да го направим”, казва още отец Георги. Той планира в новия храм да има и библиотека.” – в. „Труд”.

„По времето на земния живот нашия Господ Иисус Христос, извън стените на Йерусалим, от западната му страна, се намирало неголямо възвишение – хълм с кръгла форма. Разстоянието от стената на града до подножието на този хълм било около 100 крачки и също толкова – от подножието до неговия връх, пътят до който бил стръмен и труден. Този хълм е известната днес на всички и прославяна от целия свят Голгота или т.нар. Лобно място. Тук обикновено изпълнявали смъртните наказания над престъпници, като ги изкачвали на това място и разпъвали. В скалата на Голгота се намирала кухина, подобна на пещера, където са затваряли осъдените до изпълняването на смъртната присъда над тях. От източната страна на Голгота, в пространството между нея и стената на Йерусалим, се намирал площад, където се събирал народът, за да гледа изпълнението на присъдите. От западната страна имало градини, една от които принадлежала на споменатия в Евангелието Йосиф Ариматейски (Йоан. 19:41, Мат. 27:59-60). От северозападната страна на Голгота започвала т.нар. в Свещеното Писание долина на труповете и на пепелта (Иер. 31:40). Това била дълбока падина, в която хвърляли телата на убитите престъпници и оръдията за наказание. От югозападната пък страна, недалеч от Голгота, минавал пътят за Йерусалим през Съдните врата, наричани така в памет на това, че един ден през тях ще мине Съдията, Който ще произнесе съд над тоя свят и княза на тоя свят ще изпъди вън (срв. Йоан. 12:31). Голгота е еврейска дума и според обяснението на Евангелистите (Йоан. 19:17; Мат. 27:33) означава Краниево, т.е. Лобно място. Кога именно и защо мястото е получило това наименование, е трудно да се каже, поради съществуващите различни мнения...” – в. „Стандарт”.

Високият градус на споровете около изборния кодекс и коалиционните неволи на управляващите остават сред водещите теми на вестниците.   

В „24 часа” помества пълния текст на интервюто на премиера Бойко Борисов пред БНТ: „Всеки ден правим компромиси на много сложна… даже то е трудно да се нарече и коалиция, защото думата „коалиция“ означава два субекта да са подписали коалиционен договор. Ние сме подписали такъв коалиционен договор с Реформаторския блок, само че една от партиите там се обявява за опозиция, без да излезе, разбира се, от Реформаторския блок. То е парадокс в това отношение. А другите партии – просто когато правихме правителството, за да не изпаднем в кризата, в която изпадна Испания, в която изпаднаха толкова държави, и виждате какво се случва след това с тях, създадохме такъв формат, за да може да се работи, да има управление. Що се касае до тази седмица – имаше една много хубава постановка, „Много шум за нищо“. На вашите зрители мога спокойно да кажа, че за миналите избори, местните избори, по никакъв начин не дадох да се пипа Избирателния кодекс... Ние работихме по Избирателния кодекс на г-жа Мая Манолова, на БСП и ДПС. Никой не чух това да го каже, а чух, че ГЕРБ искал да си търси служебна победа. Абсолютна манипулация и лъжа. На изборите за местна власт ние се явихме по стария кодекс. Защо – следва логичният въпрос на хората, които не са проследили процеса – трябваше обаче да се пипа сега Избирателния кодекс? Защото парламентът прие от референдума, който г-н Плевнелиев направи, че трябва да се дебатира електронното гласуване. Това го прие парламентът и трябваше в тази част да се отвори Избирателния кодекс. И като се отвори Избирателния кодекс, изведнъж във всички политически партии се видя възможност някой да промени… ...И веднага се хвърлиха върху секциите, особено в съседна нам Турция. Веднага стана въпрос защо референдумите да са в един ден с каквито и да било избори. Защото тогава се събират две теми, става по-сложно гласуването. И БСП, патриотите предложиха да са в различни дни, не с изборите. Това аз съм бил против поради една причина – това са допълнително двайсет и няколко милиона, които ни струват едни избори. Най-малките избори, но национални, струват над 20 милиона допълнителен харч... Гласуването в чужбина отново беше тежък компромис и удар срещу нас, защото ГЕРБ има над 40 000 души гласували в чужбина за ГЕРБ. Ние под натиска на останалите бяхме готови и от това да се откажем. Накрая мисля, че намериха разумен компромис със срещата, която проведоха, за което им благодаря, и другите партии положиха усилия. Сега мисля, че и нашите сънародници в чужбина са абсолютно доволни за това, че първо самите консулски служби и посолства ще направят повече секции, за да могат да гласуват по-лесно. Макар че пак вашите зрители трябва да знаят, че всичко това струва много пари. За всяка секция се командироват от България за по 3-4 дена, особено там, където са по-далече, служители на Външното министерство и всяка секция излиза от типа на 8, 10, 15 хиляди...”  

В . „Труд” също помества интервюто на Борисов: „Бойко Борисов: От вчера истинската опозиция е БСП, ДПС и ДСБ Вчера отново блесна истината, която винаги съм казвал – че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, отново. И вчера беше, дето се вика, вододелът с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някои от другите партии. Това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас… с традиционното ДСБ – уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ... Но на практика вчера на мен ми стана ясно – дано е станало ясно и на хората, и на нашето ръководство като партия – че от вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е – повтарям – БСП, ДПС и ДСБ... ...С такъв партньор в кавички на ГЕРБ в управлението като коалиционен партньор в Реформаторския блок, на нас не ни трябват врагове. Ние нямаме нужда от друга опозиция, освен техните действия. Но вече така обединени са сериозен противник и аз се отнасям с голям респект и уважение към тези партии, защото заедно вече са сериозен субект. И като им се помогне малко отвън, мисля че ГЕРБ, Патриотите и тази част от Реформаторския блок, която имат министри Ненчев, Лукарски и Кунева, Москов, трябва действително да сме готови за сериозна битка. От вчера вече има друга политическа среда...”

"Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим доста добре", допълни още премиерът. Запитан дали разчита на подкрепата на АБВ, Борисов отговори, че повече се надява на подкрепата на вицепремиера Калфин. "С него работим много добре, изградихме си доверие", подчерта още премиерът...” – в. „Стандарт”.

В. „Дневник” помества коментар на „Капитал” по същата тема: „Обсъжданията и драмите около Изборния кодекс само на пръв поглед изглеждат сложни и объркани. Всъщност те отварят прозорец към вътрешния двор на държавното управление и това е рядко явление. Българската политика работи в почти пълно затъмнение и, както се видя и от сегашния случай, партийните лидери имат много сериозни причини да се пазят от публичността. Какво научихме от тази двуседмична политическа оперета? За част от партиите в управляващата коалиция е напълно нормално да променят изборното законодателство, така че да навредят на други партии извън нея - в случая на ДПС и ДОСТ. Това очевидно беше много по-важно, отколкото правото на стотици хиляди българи зад граница да гласуват и така да запазят една от малкото си връзки с България. Ако има някакъв проблем с тези партии, той не е свързан с техните гласоподаватели, а със сериозните подозрения за институционализирана корупция. Този проблем обаче не се решава с промени в Изборния кодекс (виж Промените в Изборния кодекс). Вместо борба с корупцията мнозинството сега изглеждаше като да опита борба с конкуренцията... Вътре в управляващата коалиция дисбалансите са дори по-сериозни, отколкото изглежда отвън. Държавата в момента не се управлява от партии, които имат общи цели, а с дребни договорки от типа "днес ти ще гласуваш за моето, утре аз за твоето". Няма стратегия, няма принципи, има само задоволяване на разнопосочни интереси... Всичко това няма как да е устойчиво дълго време и с наближаването на президентските избори конфликтите ще се засилват, защото партиите от коалицията ще са и конкуренти...”

Предположенията около президентската кандидатура на ГЕРБ също са сред актуалните теми на съботните вестници.

„Димитър Николов, Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев няма да бъдат номинирани за президент „Правя всекидневно компромиси, защото най-мила ми е държавата, дали е Централна гара, дали е музей Ларго, всеки ден даваме на хората нещо, за което са мечтали. И в тази връзка искам да кажа за атаката срещу Йорданка Фандъкова и Митко Николов. Те няма да са кандидати за президенти от ГЕРБ. Ако ги посочим - ще станат. Но да се успокоят някои - няма да са те двамата, няма да е и Томислав Дончев.” Това коментира премиерът по повод предстоящите на есен президентски избори. "Няма да е и Томислав Дончев. Не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари, там има противопоставяне. Кристалина Георгиева добре че прави всичко възможно да не се пилеят пари. Затова Томислав Дончев е много по-важен като отговарящ за еврофондове", каза още Борисов...” - в. „Стандарт”.

„Кметовете на София и на Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, няма да бъдат кандидати на ГЕРБ за президент. Няма да бъде и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. Само преди няколко дни той обеща, че двамата с Цветан Цветанов също няма да се борят за президентския пост. "За президент ще намерим някой", допълни още Борисов. Попитан не остават ли само Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, към които обществото да гледа, той отвърна: "Гледайте към който искате. Но като спрегнете на някого името, цялата ярост на журналисти и клакьори се насочва към тези, раздаващи се за обществото хора". "Очаквам яростна атака тези седмици срещу Кристалина, Калфин и Плевнелиев, но искам да оставя кметовете си да работят", добави той...” – в. „Сега”.

„Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че новинатa, че няма да бъде кандидат за президент на ГЕРБ, го е зарадвала на Великден. Тази сутрин в интервю по БНТ премиерът Бойко Борисов заяви, че кметовете Йорданка Фандъкова (София) и Димитър Николов (Бургас) няма да бъдат номинирани за кандидати за държавен глава тази есен, а ги оставя да си работят в общините...” – в. „Дневник”.

„Това ме зарадва на Великден, защото предизвикателствата и ангажиментите, които имам към Бургас и всички задачи, които сме си поставили и най-вече, които съм поел като ангажимент пред моите съграждани, трябва да бъдат изпълнени. Много е важно темпото да не бъде намалено и усърдието и енергията, които се влагат да се засилят, защото предизвикателствата са още по- големи“, заяви кметът Димитър Николов.” – в. „24 часа”.

На фона на християнската тематика и политическите спорове в. „Сега” помества куриозен сюжет:
„Китаец се представя на КАТ за извънземен, за да се отърве от глоба Млад шофьор в град Хучжоу, провинция Чжъцзян в Източен Китай, опита да се отърве от катаджии по извънземен начин, съобщи вестник „Шанхайист“. Неговият разговор с полицаите бе заснет от тяхна камера и се разпространява като един от най-гледаните клипове в китайския интернет и в социалните мрежи. Младежът бил спрян в началото на седмицата за проверка, която показала, че има 27 неплатени глоби за пътни нарушения. След като полицай го информирал, че не може да продължи да кара и колата му трябва да бъде вдигната с „паяк“, той напълно хладнокръвно обяснил, че това е много лоша идея, която ще навреди на цялото човечество. "Вие си имате вашите правила, но в Млечния път ние също си имаме правила. Аз съм от царска фамилия. Ако ме пуснете, ще си затворя очите за този инцидент. Но ако ме ядосате, ще ме накарате да разруша Земята. Моята царска фамилия е най-голямата в галактиката и никой досега не е имал смелост да ме обижда," казва той, без да уточнява от коя част на Млечния път е дошъл. Запитан от развеселения полицай защо не обикаля със самолет вместо с кола, „извънземният“ отговаря: "Не летя на самолети, а карам ЛНО…ъ-ъ-ъ… НЛО."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини