От х:

Днес в x:

10 неща, които може да направят детето ви глупаво

Ако искате вашето дете да се развива пълноценно, внимавайте с тези 10 неща.

1. Залъгалка след 1-годишна възраст

Рефлексът за сучене е тясно свързан с чувството за безопасност у детето. Към годинката развитието на детето му позволява да регулира своето емоционално състояние с по-сложни и ефективни начини. Известно е, че човек се развива само, когато излезе извън зоната си на комфорт. Ако непрекъснато тикате биберона в устата на вашето бебе, то чувството за комфорт няма да го напусне и така то няма да може да бъде стимулирано да се развива.

2. Памперси след 1,5 години

За развитието на функциите на организма е необходимо детето да изпитва някакво неудобство, на което да реагира. Важно е да се помни, че способността в детството да се регулират телесните нужди е тясно свързана с умението да се регулира поведението като цяло. За това, ако имате намерение да се борите с капризите, агресията и истериите, започнете със слагането на гърне.

3. Адаптирани лъжички и проходилки

Извитите лъжички, които помагат на храната да попадне там където трябва без усилие, пречат на развитието на представата за пространство. Именно с омазването на лицето детето постепенно започва да различава къде и какво се намира на лицето му. Същото се случва и с ползването на проходилката. Без да пада и да има възможността да усети с лакти и колена обкръжаващия го релеф, детето по-бавно ще придобие представа за картината на света.

4. Говорещи и интерактивни играчки след 2 години

Не става въпрос за пищящите и издаващите различни звуци играчки, а за плюшените животинчета, които изговарят цели фрази. Общуването обаче включва мимиката и интонацията на събеседника.

5. Телевизията във всяка възраст

Вредата от телевизията едва ли е нужно да се коментира, но е важно да се отбележи вредният навик телевизорът да се ползва като постоянен звуков фон. Някои деца така свикват с него, че не могат да стоят на тишина, което се отразява на ученето и спазването на дисциплината в училище.

6. Сладко без ограничаване

Навикът гладът бързо да се засища с бонбони подведе не едно поколение възрастни. Когато родителите кажат, че детето не яде нищо освен сладко, е интересно да се запита, а от къде го взима? Практиката показва, че човек, който не е ял цял ден, вечерта е склонен да яде всичко.

7. Електронни игри без ограничение

Независимо от полезния обучаващ ефект на много от игрите на таблета или смартфона, той често се свързва с прекалено много време, което детето прекарва играейки на устройството. Липсата на ограничение често повишава риска от развитието на зависимост, в резултат на което мисълта за играта и свързаните с нея ефекти изместват всичко останало.

8. Играчки – чудовища във всяка възраст

Битието определя съзнанието. С какво ще е пълно съзнанието на детето, ако битието му се състои от уродливи кукли, спящи в гробове или трансформери с безпощадни лица?

9. Тротинетка с три колела

Ако тротинетките с две колела развиват чувството за равновесие при детето, то тези с три колела му помагат да се опира на единия крак и да се отблъсква с другия, без да координира тези процеси помежду си.

10. Неограничени джобни пари в която и да било възраст

Изпитанието за лесни пари издържат не всички възрастни, какво остава за децата. За да се научи детето да планира разходите си, то трябва да се окаже в ситуация на избор: дали да си купи закуска или дъвка и да остане гладно.

В противен случай то рискува да се държи като бедняк, спечелил лотарията – да купува всичко подред просто, защото може да си го купи.

Източник: http://iwoman.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини