От х:

Днес в x:

„Завесата се вдига за немски език“ отново за немските театрали на ГПЧЕ „Христо Ботев“

    За пета поредна година немските театрални таланти на ГПЧЕ „Христо Ботев“ се изявиха на сцената на Националния фестивал „Завесата се вдига за немски език“, провел се от 21 до 23 април в град Троян. Инициативата се организира от Министерството на образованието, Посолството на Федерална република Германия, Гьоте институт – България и фондация Ханс Зайдел. Тази година, от 32 представени постановки, след изпращане на 10-минутен запис от работата по време на репетиции, до участие в заключителния кръг бяха класирани отново само 12. Те бяха изпълнени на сцената на читалище „Наука“ в град Троян. Сред участниците във фестивалната програма имаше както традиционни, така и много нови участници от всички елитни немски гимназии в страната. Конкуренцията бе оспорвана, а двата фестивални дни бяха наситени с много силни емоции, преживявания и вълнения за всички участници.

    Мотото на тазгодишния театрален конкурс бе „Бягство” и постановките трябваше да се занимаят със ситуацията, какво означава бягството или какво е да си засегнат от бягството на други, или дори да предизвикаш бягството на други хора. Талантите от Кърджали, ръководени от Радка Попгеоргиева, представиха пиесата „Кристал” от съвременен немски автор, разказваща за бягството на младежите от проблемите в съвремения свят. С много талант и вдъхновение, младите актьори пресъздадоха историята на едно 17-годишно момче, решило заради страховете си, чрез дрогата, да избяга от реалния живот. Чрез отлична актьорска игра и безупречно владеене на немски език те разкриха проблемите на негото семейство и приятели, както и лутанията му да намери истинския път в живота.  В сценичното пресъздаване на произведението участваха: Гергана Вакарелова и Берна Ахмед от 12. клас, Александрина Янева, Васил Христов, Виктория Грозева и Богомил Тодоров от 11. клас, Павел Димитров, Миглена Маринова, Мелисса Христова, Симона Чаушева, Татяна Николова и Еда Мехмедали от 10. клас, които изцяло се раздадоха на сцената, представяйки една добре позната за съвременните младежи ситуация, когато чувството на безизходица и страх от бъдещето са причина да бъдат взети понякога и грешни решения. На финала на представлението възпитаниците от ГПЧЕ „Христо Ботев” успяха да покажат и своето лично отношение към темата, категорично обявявайки се против употребата на наркотици като средство за справяне с проблемите.

    Постановката, представена от немските театрали, развълнува публиката с широкия диапазон от емоции, пресъздадени от тях на сцената и тя ги приветства с бурни овации и ставане на крака в знак на признание за талантливите им актьорски превъплъщения. Представителите на журито изказаха професионална похвала за отличното им представяне като коментираха, че тяхното изпълнение е достоен финал на фестивалната програма тази година.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини