От х:

Днес в x:

Защо не бива да прегръщате кучето си

Лоши новини за любителите на кучета: науката отново се намесва, за да развали настроението ви.

Нали знаете всички прегръдки и гушкания, с които обсипвате кучето си всеки ден? Оказва се, че на животното това не му харсева. Изобщо!

Доктор Станли Корен, професор по психология от Университета на Британска Колумбия твърди, че кучетата почти винаги показват признаци на дискомфорт и стрес, когато ги прегръщат хора.

Той изследвал 250 случайни изображения на хора – възрастни и деца – прегръщащи кучета и се вгледал в изражението на животните във всяка снимка. В голяма част от изображенията, езикът на тялото при кучетата бил категоричен: те не харесват прегръдките. Често животните избягвали контакт с очи и снишавали ушите си – знак, че се чувстват стресирани от този израз на привързаност.

В 81.6 % от снимките кучетата демонстрирали поне един признак на дискомфорт, стрес или тревожност. Едва в 7.6% животните се чувствали комфортно при прегръдката. В останалите 10.8% реакцията им на физическия контакт била неутрална или неясна.

Възможно е кучето ви да е изключение от правилото, но ученият препоръчва вместо да обсипвате животното с целувки и прегръдки, да засвидетелствате привързаността си с лакомство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини