От х:

Днес в x:

Комисията „Шалапатов“: Кръчмите в парковете без разрешителни, застроявани безразборно

    Пълна слободия - от сделките с общинска собственост до концесиите на хасковските паркове, регистрира нарочната комисия към община Хасково, създадена да разследва делата на предишната местна власт.

    Комисията, известна като „Шалапатов”- по името на председателя си, обследва периода на управление на Георги Иванов в периода 1-ви януари 2000-та г. до ноември 2015-та. Тези дни тя проведе първото си заседание и веднага събра „материал”, който след внимателен анализ ще бъде прехвърлен към компетентните органи за изясняване или повдигане на обвинения, според тежестта на откритите нарушения. А те не са едно и две.

    Сред най-фрапиращите примери за беззаконие са концесиите на хасковските паркове. Оказва се, че мнозинството наематели са строяли своите обекти - кръчми и бистра, без разрешителни за строеж или с нередовни документи. Засечките лъснали след депозирани жалби от страна на кандидат-концесионери на парковете, които настояват, че неправомерно са отстранени от конкурсите. Става дума най-вече за парка на ул."Бяло море", този до ОУ "Любен Каравелов", известен като Шлагера, Бистро "Чановете", бившия арменски парк, и парк "Хисаря" в едноименния квартал.

    Покрай разследването на конкурсните процедури членовете на комисиято са открили липсата на валидни документи за строеж. Не стига това, ами и наемателите на парковете разширявали безконтролно своите обекти, каза председателят на комисията Димитър Шалапатов. Той цитира Закона за устройство на територията/ ЗУТ/, според който наемателя не трябва да разпростира своя търговски обект на повече от 2 % от територията на парка. Самите обекти пък трябвало да са от типа "преместваеми". Вместо това, се строяло стабилно, а размерът на застрояването надхвърлял многократно разрешеното от закона. Даден бе пример с парк "Хисаря", в който  обектът  не трябва да е повече от 62 квадрата застроена площ. Вместо това, е няколкостотин. Ревизията на парковете и техните договори може да доведе до прекратяването им или до съответните санкции за тези от общината, които са разрешили това, предупреди Шалапатов.

    Жалбите срещу предишната кметска управа обаче не касаят само парковете.

    Илдин Дуран Махмуд сезира за имот до Водонапорната кула в северния край на града, който е бил публична общинска собственост. Внезапно обаче той се оказал във владение на частни лица. Едностранно е скъсан договор и на Борис Архондев за стопанисването на парк Ямача /зад Богородица./. Общинският съветник Румен Стоянов сезира, че ремонта на кметството за кметския наместник на "Хисаря" е завишен многократно като са надписани дейности, които не са извършвани. Димо Димов пък сезира, че във всички договори за дератизация /обезпаразитяване/ на града, системно са се пренебрегвали хасковските фирми и нещата са били нагласяни да спечелят бургаски такива. Които пък са били близки до Лиляна Димитрова- бивша директорка дирекция в община Хасково.

    Комисията "Шалапатов" ще разглежда и даренията в общината през годините и ще изнася всеки факт за нередност, закани се Росен Пеянков, който е член на комисията. Според него, начинът на дарения досега има имидж на "непрозрачен" и "прикриващ" незаконни практики.

    Руди Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини