От х:

Днес в x:

Близките на екскмета Иванов плащат павилион, получават минимол

    Минимолът, който зазида прозорците на физкултурния салон на ОУ „Христо Смирненски“, всъщност е павилион с размери 10 на 22 метра. Ръждясалият обект от минали времена е бил купен като такъв през 2001 година, но след няколко покупко-продажби  евоюлира в солиден парцел и внушителна търговска сграда на пъпа на града. Еволюира и собственикът - от никому неизвестен пловдивчанин, в един от на-близките хора от обкръжението на екскмета Георги Иванов – приятелят му от детинство Иван Петров - Джона и собствената му тъща Искра Захариева. Двамата са равностойни собственици във фирма „Арес 2002“, която се оказва владелец на сградата, запатила спортия салон на школото, сега търговски център.

    За безобразието Хасково.нет писа още през лятото на 2015 година. Поводът бе оплакванията на учители от училището, че строящата се тогава сграда буквално яде от въздуха на децата, трениращи физическо в салона. По план прясно ремонтираният салон е бил без климатици, а въздигащата се сграда зазижда половината прозорци на спортното съоръжение. Потърсен за коментар тогава Джона не обясни как се е оказал собственик на част от училищен двор, но заяви, че е купил имота с план за застрояване „на калкан” с физкултурния салон. Той просто изпълнил плана, като дори в знак на добра воля, сам отделил втория етаж на половин-един метър от залата. Хасково.нет още тогава се опита да получи от община Хасково пълната документация по скандалната сделка, но срещна мълчалив отказ. На такъв се натъкнали и тогавашните общински съветници, позаинтересували се от случая, обяви бившият и настоящ съветник Димитър Шалапатов. Той лично питал официално за подробности от сделката, но до края на предишния мандат така и не получил отговор. Както се оказа, имало причина за упоритото мълчание.

    „По цялата сделка има документи, които противоречат едни на други или на закона” коментираха Димитър Шалапатов и общинският съветник Росен Пеянков, част от комисията, която разследва далаверите на бившата власт. Като за начало, така и не е ясно кога и как тази част от двора на „Смирненски“ се е превърнала от публична в частна общинска собственост. После обектът, който представлявал ни повече, ни по-малко метален павилион за закуски, е пуснат на търг на 22.10.2001 година. Цената му е 5 293 лв, което според общината била пазарната. В същото време обаче данъчната оценка на имота се определя на 23 хиляди, показа съответните документи Шалапатов. С това чудесата обаче не спират. Павилионът е купен за 5900 лв. от пловдивчанина Никола Джанков. Той е платил само за обекта, но в договора с община е записано, че получава и отстъпено право на строеж върху цял парцел, върху който е бил павилиона. Нещата остават така до 5-ти юли 2013 година, когато Джанков продава всичко на  Джона. Любопитното е, че в договора няма отстъпено право за строеж, такова не фигурира и в нотариалния акт. И на това обаче се намира колая. Общинска наредба позволява в такива случаи право на собственика на построен обект да закупи земята под него без търг - на символичната за района цена от 100 лв за кв. метър. В този смисъл е молбата от тъщата Захариева /съдружник във фирма Арес 2002/ към зетя й Георги Иванов /тогава кмет на Хасково/, която се изпълнява срещу 52 760 лв. същата година. С което и теренът, и вече завършената сграда стават законна собственост на „Арес 2002“.

    Сделката смърди и с нея трябва да се занимае прокурор, категорични са от комисията „Шалапатов“.

    Руди Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини