От х:

Днес в x:

Такса "смет" поскъпва, ако се формира на индивидуална основа

Такса "смет" може да поскъпне за някои домакинства, ако се формира на индивидуална основа. Това съобщи депутатът и бивш общински съветник Георги Кадиев за "Хоризонт". Въпреки това този метод за образуването й среща по-голяма подкрепа от хората, защото го считат за най-справедлив.
Формирането на такса "смет" на индивидуална основа е и едно от предложенията, залегнало в проекта за промени в Закона за местните данъци и такси, публикуван от Министерството на финансите. Според Георги Кадиев обаче този метод няма да сработи добре в България.

"Най-оптималният вариант е да не е само броят жители по лична карта, защото и това не отговаря на истината, а да бъде комбинация между брой живеещи в дадено жилище и потреблението им като показател за това колко хора действително живеят там", посочи той.

Базирането на таксата единствено на индивидуалното количество боклук може да я оскъпи за по-многолюдните семейства.

"Семейства с две деца е непосилно да плащат тройно повече такса "Битови отпадъци" отколкото до момента, но от друга страна те наистина произвеждат повече", добави Кадиев.

Според законопроекта, всяка община сама ще може да определи коя от предложените методики да избере или да изработи своя собствена.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини