От х:

Днес в x:

Мистерията на подводните находки, които остават без обяснение

Под повърхността на океаните и моретата съществуват области, които все още не са добре проучени. Всяка година водолази аматьори, археолози и изследователи откриват артефакти и структури, които повдигат множество въпроси. Предмети, изглеждащи не на място биват откривани под вълните всяка година. Какви са и как са попаднали там? Отговорите на подобни въпроси невинаги се откриват лесно. Понякога се питаме дали някога ще бъдат открити. Подводните монолити, монументи и склуптури винаги са ни очаровали, ето защо в Гренада близо до Канкун, Мексико бе създаден съвременен подводен парк за склуптури.

Една от находките в Средиземно море обаче озадачи учените. През 2015 година бе открит пречупен монолит близо до бреговете на Сицилия. Правоъгълната му форма подсказва, че е направен от хора, датиран е от преди около 10 000 години. По това време в района е живяла доста напреднала древна цивилизация, но нищо повече не се знае за нея.

Известен като механизмът от Антикитера, тази известна изключително ценна подводна находка е открита през 1900 година и е с гръцки произход. Това което я прави толкова мистериозна, е не само факта, че е на хиляди години, но и това че по същество представлява изключително сложен механизъм. Целта му остава неизвестна и до днес. Някои смятат, че е предсказвал лунните и слънчеви затъмнения, докато други твърдят, че се е използвал за навигация. Каквато и да е истината, тя продължава да ни убягва.

През 80-те и 90-те години на миналия век, учените изследваха римския кораб Rillito WZ , потънал в близост до бреговете на Тоскана преди 2 000 години. Водолазите успяха да намерят редица ценни находки, в това число сандък с флакони и 10 съда, един от тях съдържащ лекарства. При изследването се оказа, че те са направени от цинк, нишесте, пчелен восък, борова смола и други растителни материали. Наскоро учените предположиха, че се касае за вид лекарства за очни заболявания, но не съществува категоричен отговор. Въпросите относно мистериозните лекарства остават без отговор.

За археолозите откриването на човешки останки е като печалба от лотарията. През януари 2014 проучването на наводнена, внезапно отворила се дупка в Южно Мексико, разкри редица човешки черепи с необичайно издължена форма и купища въпроси без отговор. Черепите от Паракас не носят никакви следи, които биха подсказали как са загинали притежателите им. Вярваше се, че причината за смъртта са церемониални жертвоприношения, но липсват класическите белези за това. Смята се, че издължаването се дължи на умишлено сплескване в най-ранна детска възраст, защо маите живели по онова време са имали такава практика остава мистерия.

Претърпелите корабокрушение кораби са истинска находка, много такива са откривани по света. В Червено море са открити сравнително скорошни останки. Потъналия кораб е руски риболовен траулер без име, забелязан през 1988. Изследователите вярват, че в действителност това е шпионски кораб, опериращ от Йемен, използван по време на Студената война, за да подслушва радиовръзките. Това би обяснило откритото на борда оборудване. То обаче не дава отговор на въпроса защо е потънал кораба и какво се е случило с екипажа.

Докато потъналите кораби не са необичайно явление, си представете да се натъкнете на влак, стоящ изправен на дъното на океана. Близо до бреговете на Ню Джърси са открити два локомотива от 50-те години на 19-ти век, на дъното на морето, на 27 метра под повърхността. Тъй като наблзо няма потънал кораб, остава въпросът как са се озовали там. Експерти вярват, че двата локомотива или са изпаднали от кораб при транспортирането им, или са били изхвърлени умишлено, за да спасят плавателния съд, вероятно застрашен от потъване. Няма официална информация за локомотивите и сегашното им местонахождение.

Наскоро близо до бреговете на Филипините, на дълбочина от 30 метра водолази откриха изстребител F4, погребан в пясъка. Не съществуват сведения за катастрофирал самолет в района. Летателния апарат изглежда здрав, въпреки че като че ли много от частите му са умишлено отстранени. Какво се е случило? Изследователите имат няколко теории. Най-правдоподоподобната твърди, че е избухнал пожар на самолетоносача USS Forrestal по време на войната във Виетнам. Използваемите части на самолетите пострадали при инцидента са били отстранявани, а самите летателни апарти изхвърляни в морето. Това не се знае със сигурност, но е най-доброто предположение, с което разполагаме до момента.

През 2010 изследователи откриха катастрофирал кораб на 3 000 години близо до бреговете на Англия. Във вътрешността му откриха оръжия, бижута и кюлчета мед и калай. Това не е най-богатото откривано съкровище, но то доказва, че са съществували търговски връзки между Великобритания и Европа през Бронзовата ера. Мистерия обаче продължава да обгражда находката. Не е ясно от къде е дошъл корабът. Кой е бил на борда му? Накъде е пътувал? Може би никога няма да разберем със сигурност.

Някои вярват, че Христофор Колумб не е първия посетител на Америките, възможно е и да са прави. През 2014 година водолази откриха катастрофирал древен кораб, съдържащ статуя на сфинкс. Може и да си мислите, че находката е открита близо до Египет, но в действителност е намерена около Бахамите. Учените са убедени, че артефактът е с близкоизточен произход и датира от преди 2500 години. На същата възраст е корабът, на борда на който е пътвувал. Това означава, че дълго преди който и да е европейски изследовател да стъпи на Карибите, хора от други земи са пристигнали там, случайно или умишлено.

През 2010 Джей Мискович от Флорида купил карта на съкровище от приятел. Според историята, звучаща крайно неправдоподобно, Мискович използвал картата, за да открие скривалище на изумруди на стойност няколко милиона долара. Когато новината се разчула, всички искали част от съкровището – от държавата до приятеля, който продал картата. Когато разследването стигнало до извода, че се касае за измама Мисович се самоубил, така останали множество въпроси без отговори относто мистериозното съкровище.

Какви ли други мистерии ни очакват в дълбините на океана? Само времето ще покаже.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини