От х:

Днес в x:

Неджми Али: С 2,7 млрд.евро Европа трябва да развива иновации и технологии, като на картата на ЕС не бива да остават "бели петна"

Европейският съюз е заделил средства в размер на 2,7 млрд.евро до 2020 година за развиване на иновациите и технологиите. Те обаче се концентрират в определени държави за сметка на други, като по този начин на картата на ЕС остават „бели петна“, където не се развива никаква дейност в това направление. Това обяви евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа Неджми Али, в качеството си на докладчик, по време на разглеждането на одита на Сметната палата на Европейския институт по иновации и технологии (ЕИТ).

По думите му, институтът трябва да се превърне в ефективен инструмент по насърчаване на иновациите в ЕС, поради изоставането на Европа в последните десетилетия в това отношение не само от Северна Америка, но и от Азия.

„Основната задача, стояща пред ЕИТ е да подобри връзките между образованието, науката и бизнеса, с което да даде тласък в развитието на ЕС в областта на иновациите. За тази цел на института е осигурен бюджет в размер на 2.7 млрд. евро за периода 2014-2020 г. Тези средства обаче не се изразходват директно за финансиране на отделни проекти, а се предоставят на петте Общности на знания и иновации (ОЗИ).

Основното заключение в доклада на Сметната палата е, че сложната оперативна рамка на института и проблеми в управлението му са затруднили цялостната му ефективност. При функционирането се проявяват редица проблеми, свързани с модела на финансиране наЕИТ, взаимоотношенията между института и ОЗИ, финансовата устойчивост на ОЗИ, както и оценката на постигнатите резултати. Препоръките на Сметната палата са разумни и навременни и тяхното реализиране би следвало да подсили ролята на ЕИТ, която трябва да играе в стратегията "Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж“, категоричен бе българският евродепутат.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини