От х:

Днес в x:

Бракониери замрежиха Свиленград и Ивайловград в първия уикенд на риболовната забрана

Бракониери удариха язовири в Свиленградско и големия водоем край Ивайловград в опит да се възползват от липсата на конкуренция и си обезпечат щедър улов. От края на миналата седмица влезе в сила забраната за риболов за любители рибари, която изпразни водоемите откъм въдичари. Именно те са естествения враг на бракониерите, първо, защото ловят от все по-малко оставащите рибни запаси, и по-важното, защото докладват за бракониери.

Докато примерните риболовци скатаха такъмите в мазетата в очакване края на забраната, мрежарите се радвижиха, и то точно на най-обещаващите водоеми. 3 броя хрилни мрежи с дължина 150 метра бяха извадени на 15-ти вечерта от язовир в землището на Свиленград. Инспекторите на ИАРА не са успели да спипат нарушителите, но поне им попречили на „бизнеса“. В мрежите не е открита риба, а въпреки скромния си размер - 30-40 декара, гьолът е известен със солидната си рибна популация, коментираха инспекторите.

По сигнал е била извършена и снощна проверка и на язовир Ивайловград. В изолиран ръкав на водоема са открити две мрежи, всяка по 100 метра, в които са били оплетени 60 кг шаран и каракуда. Рибата е върната във водата, мрежите конфискувани. Нарушителите не са заловени. По-големия проблем на Ивайловградския язовир е изпускането му покрай ВЕЦ-овете, захранвани от язовирните каскади. Това води до рязко понижаване на нивото на водоемите, точно когато рибата е в плитчините, за да си хвърля хайвера. При отварянето на шлюзовете обаче водата спада с метри и рибоците остават буквално на сушата. През последните два дни инспекторите на ИАРА вместо да гонят бракониери са се занимавали да спасяват останала на сушата риба. Стотици килограми са върнати във водата, но пък хвърленият хайвер е бил загубен. Проблемът е от години и така и не му се вижда решение. По време на изпусканията на язовирите измира повече риба, отколкото действията на всички бракониери и рибари взети заедно, коментираха дългогодишни риболовци от Хасково.

Рибната забрана се въведе на 15-ти април и по традиция продължава 45 дни. Риболовът се разрешава отново от 1-ви юни. Дотогава разрешените за улов водоеми са край Левка /Свиленград/, Орешец/ Харманли/ и димитровградския Крепост.

Руди Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини