От х:

Днес в x:

Местан създава ДОСТ в НДК, казва ще се бори ли за президент

Новата партия на Лютви Местан - "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" ще бъде учредена днес в НДК. На първата конференция на ДОСТ ще присъстват над 1000 души.

Очакват се гости от страната и чужбина, стотици пристигнаха от Истанбул, Бурса и Измир, сред тях и легендата в щангите Наим Сюлейманоглу, който снощи бе на среща на делегатите на ДОСТ в Кърджали. 

Форумът днис ще избере и ръководство на партията, чието име в превод от турски означава "приятел". Преди създаването на ДОСТ Местан направи официална визита в Турция и се срещна с премиера Ахмет Давутоглу, както и с лидера на най-голямата опозиционна партия в страната Републиканската народна партия (РНП), Кемал Кълъчдароглу. С него - преди Местан, се срещна и новото временно ръководство на ДПС. 

Черешката на тортата в битката между Местан и Доган, според учредители на ДОСТ, се крие в едни позабравени думи на дългогодишния депутат от ДПС Ахмед Юсеин, който отговаряше за връзките с изселническите организации в Турция и бе съветник на Доган, а сега е създател на ДОСТ. През 2011 г. Юсеин заяви в село Пристое при обелязване на събитията от т.нар. Възродителен процес: Време е и турчин да стане президент, в САЩ чернокож стана президент, защо да не може и български турчин да стане държавен глава на България". Думите му бяха цитирани от сайта "Кърджали бугюн". Според неофициална информация се очаква на форума днес Лютви Местан да обяви дали ще се кандидатира за президент на предстоящия вот наесен, като стане първият български турчин, посмял да се прицели в този пост. 

Местан обяви, че ще създаде ДОСТ на 9 февруари, първата стъпка към реализирането на идеята бе събирането на инициативен комитет от над 150 души в края на същия месец в столичния хотел "София". Сред учредителите бяха дисидентът Неджметин Хак и бившият областен лидер на ДПС в Кърджали Мехмед Ходжа. Той е най-харизматичната фигура на движението в региона и бе начело на 70 души, които напуснаха националната конференция на партията още през 1993 г., заради включването на агенти на ДС в ръководството на ДПС. Това е най-голямото сътресение в ДПС и досега, по-късно Ходжа създаде Партия на демократичните промени. В нея бе и Мукаддес Налбант, която тогава заяви пред "Хюриет": „Създадохме нова партия, защото Ахмед Доган не допуска в ДПС интелигентните турци". После тя се върна в ДПС, бе зам.-министър на образованието в управлението на Тройната коалиция и успя да се забърка в няколко скандала. Налбант е учителка от Момчилград, поради което се смяташе за протеже на Местан в ДПС, вчера обаче тя бе на конференцията на движението в София, която избра Нихат Кабил за свой лидер. 

"Започна обратното броене за ДПС. Това ни задължава да дадем своя отговор. Сред нас е първият, който прозря тази необходимост още през далечната 1993 година",  каза Местан на учредителното събрание на инициативния комитет за Мехмед Ходжа. В залата бе и дългогодишният депутат от ДПС Ахмед Юсеин, който отговаряше за връзките с изселническите организации в Турция. Неджметин Хак пък е откривателят на Ахмед Доган, по думите му той е създателят на организацията "Турско националноосвободително движение", на основата на което се ражда ДПС. Осъден е на 12 г. затвор през 1987 г. и принуден да напусне страната. Остава в Турция до 2001-а, след това се връща в България.

Лютви Местан беше изключен показно от ръководството и всички партийни постове в ДПС на рождения си ден - 24 декември. В момента той е независим народен представител, заедно с него са  Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш. 

Престоят и паркирането на автомобили е забранено днес на бул. "Витоша" между "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков" от 8 часа до приключване на мероприятието, съобщи Столична община. Изключение от забраната има само за автобусите, превозващи участниците в конференцията. Колите с учредители на ДОСТ ще спират на паркинга при вход А3 на НДК.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини