От х:

Днес в x:

И французите се завръщат на родното море

За първи път от 6 години това лято у нас има заявени и планирани чартъри от Франция. Ръстът на туристите оттам е 106%, което в цифри прави около 190 000 души, които са предпочели за лятната си почивка България.

Това съобщи в Карлово министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че министерството отчита ръст при ранните записвания на чуждестранни туристи и заявените предварително чартъри.

В края на април и началото на май се очаква потвърждаване на резервациите и ако няма драстични промени, то очакванията са за един изключително успешен летен сезон, пише "Монитор". 

Ръст има и по отношение на записалите се предварително, чрез големите туристически оператори, туристи и от други държави. От 5 до 45% повече туристи отчитат различните туристически компании, като средният процент е около 20-25 на сто повече германски туристи у нас това лято.

"По отношение на руския пазар ръстът на ранните записвания е около 30%, като планираните чартъри на летища Варна и Бургас са с 83% повече от миналата година. Тоест, излитащи и кацащи заявени чартъри са около 8 000, което е изключително много", каза министър Ангелкова.

От Полша ръстът е около 100%, което е отново над 200 000 туристи за ранните записвания.

"Имаме ръст от Румъния, като там основно придвижването е с автомобили, но записванията при тур.операторите показва ръст с около 5-6%, а Румъния миналата година ни беше водещ пазар. Тоест, там има една устойчивост. И целта на Министерството на туризма е тези туристи, които в момента посрещаме, е да се върнат и да станат устойчива величина", обясни тя.

По думите й имиджовата реклама е най-успешната форма за популяризиране на страната ни, но тъй като е скъпа, в момента министерството работи предимно с големите туристически оператори и с журналисти от чужбина.

"Но това, което ни направи приятно впечатление е, че и на изложението във Франция бе обявено, че България е в топ 3 на дестинациите за тази година. В Москва също сме на първо място като предпочитана дестинация. Австрия ни обяви като номер 1, Италия също ни обявиха в топ 3 за предпочитана дестинация от италианци и ръст по отношение на интереса", каза министър Ангелкова.

Тя уточни, че в министерството на този етап не е правено разграничаване на интереса на туристите към определени курорти, море или вътрешността на страната.

Министърът на туризма обяви, че страната ни ще бъде домакин на първия световен конгрес за древните цивилизации и модерен туризъм, който ще се проведе за първи път от 29 ноември до 1 декември в София.

Фокусът на събитието ще са древните цивилизации и траките, а за делегатите ще има двудневен маршрут за посещение на Долината на розите и тракийските царе.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини