От х:

Днес в x:

Хасково на дъното по почтеност в цялата страна

Хасково е на дъното според Индекса на Местната система за почтеност с 2,75 пункта в проучването на Асоциация “Прозрачност без граници“ .

Хасково е на последно място в проучването заедно с община Варна, която е на предпоследно според Индекса.

На първо място в класацията за прозрачност са Бургас и София, които са с повече от 1,5 пункта по-високи показатели от тези за Хасково.

Целта на създадения за първи път през миналата година Индекс е да се оцени до каква степен множество фактори-от общинския съвет, през кмет и общинска администрация, съд и МВР, до бизнес и граждански организации, допринасят за формирането на среда, която поставя акцент върху почтеното изпълнение на местните и публични политики.

Проучването е направено през множество индикатори - чрез интернет страниците и информациите, която се предоставят на гражданите чрез наблюдаваните структури.

Проучването, което е изследвало процесите в общинските центрове и областните градове, коментира Катя Христова от Асоциация “Прозрачност без граници“. От изводите става ясно, че най-ниската оценка за своята прозрачност в Хасково получават политическите формации.

Проучването показва, че те по никакъв начин не се ангажират с кампании, политики и изобщо визия за това, че има нужда да се подобри средата на работа, както на местната администрация, така и в останалите институции в Хасково ,коментира експертът. Като основна констатация от това следва, че Хасково е една от общините, в коитоза последната година  е липсвала каквато и да е  форма на отчетност. Това касае както функциониращите структури на местната власт, така и на политическите партии, които са ги издигнали.

С най-добри показатели в проучването все пак е общинската администрация като функционираща според правила и процедури, които са общи за всички администрации у нас и практика. Индексът на почтеността обаче  едва се доближава до средния за страната. В  Хасково с добра стойност са и съдилищата.

Препоръките, които правят експертите, за да се оттласне областния център Хасково от дъното на таблицата за почтеност, е на първо място : Общинският съвет на Хасково да излезе от анонимност и да стане изключително активен по отношение на отчетността. Отчетността е важна и за кметския екип. „Надяваме се екипът на новия кмет на Хасково да подходи по различен начин по отношение на отчетността, на ролята и функцията , която има, тъй като предходния кметски екип дори нямаше управленска програма - нещо, което се изисква по закон“, коментира Христова.

Като добра практика в Стара Загора тя посочи наличието на омбудсман и препоръча на общинския съвет това да се случи и в Хасково.

Не на последно място за подобряване на позицията си в класацията според Индекса на Местната система за почтеност, експертът отправи препоръка към Хасково за активиране  работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията. В Хасковска област той е един от най - слабо работещите в цялата страна.

По този повод изпълнителният директор на асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов имаше среща със заместник-областния управител на Хасково Валентин Ангелов. В резултат на разговорите за началото на месец юни е насрочено заседание на Областния съвет за борба с корупцията. Тогава ще бъдат обсъдени добрите практики в сферата на прозрачността и ще бъдат набелязани стъпки за тяхното прилагане в държавните и общински структури на територията на област Хасково, съобщиха по-късно днес от областна администрация.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини