От х:

Днес в x:

Смолянски деца с уникален проект: Садят зеленчуци в дворовете на самотни пенсионери

 Група от ученици, наречена „Bright Future“ (Светло бъдеще) представиха в община Смолян проектно предложение „Минало и бъдеще сега”. Целта е да запалят връстниците си към местните традиции и обичаи и с личен труд да създават биоградини в дворовете на самотни възрастни хора от града и селата на община Смолян. Младежите предвиждат по проекта да се засадят в дворовете на възрастните хора различни зеленчуци, а през лятото да се грижат  за насажденията.

Паралелно с биоградинките децата искат да се грижат и за техните стопани, като им извършват дребни услуги, почистват дома им, закупуват продукти и лекарства. В замяна пък възрастните ще ги научат на забравени традиции и обичаи, ще им преразкажат местните легенди.

Идеята е посещенията да се извършват веднъж седмично в рамките на 6 месеца, от средата на април до средата на октомври. Учениците организираха и благотворително парти в края на месец март и успяха да съберат 200 лв. и още 100,00 лв. от продаден на търг преносим графит, нарисуван по време на партито.

44 доброволци –ученици са се присъединили към инициативата, като се обмисля и идеята половината от реколтата да се дарява на възрастните хора, а другата половина да се продава, за да се закупят нови семена и да не прекъсва инициативата. Децата обмислят да засадят домати, картофи, краставици, цветя и да възстановят градинките на възрастните хора, които нямам възможност да се грижат за тях.

Кметът Николай Мелемов подкрепя инициативата и община Смолян е изпратила писма до всички фирми, за да подпомогнат младите хора. Досега три фирми са отговорили, че ще помогнат със средства за реализиране на инициативата, след като Общината изпрати писма.   "Общината застава изцяло зад вас, идеята си заслужава и ние ще ви подкрепим", посочи на срещата с младежите секретарят Момчил Николов. 

Ще се търси вариант проектът да се подкрепи чрез НПО или чрез Общинския ученически съвет към община Смолян. Николов се ангажира да се подготвят списъци на самотноживеещи възрастни хора в къщи с дворове.

Учениците са заложили в проекта за дейностите 3 000 лв., които обаче са крайно недостатъчни, заради разходите за пътни до населените места.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини