От х:

Днес в x:

САЩ изпращат още войници и танкове в Източна Европа

Пентагонът ще възстанови съкратеното от Барак Обама американско военно присъствие в Европа, пише "Гардиън". Американската армия ще поддържа постоянно в Европа три бронетанкови бригади, след като е стигнала до заключението, че руската агресия представлява трайна заплаха за стабилността на континента, посочва британският вестник, цитиран от БТА.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че разполагането на силите ще е първото по рода си от края на Студената война. Изданието посочва, че Пентагонът сега възнамерява да разполага на ротационен принцип всяка година бронетанкова бригада в състав от 4200 души, разпределени сред шест източноевропейски членове на НАТО - Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България.

Новата военна техника и личният състав на бригадата ще са съсредоточени на източния фланг, но ще се придвижват между членките на алианса за учения, когато бъде необходимо.

Промяната в курса е част от поредица мерки за възстановяване на статуквото отпреди управлението на Обама, което подсказва, че висшите офицери в американската армия са започнали да гледат към времето, когато той вече няма да е президент, пише още "Гардиън".

Вестникът допълва, че превъоръжаването в Европа обръща тенденцията, която е била налице сред определени кръгове в американския отбранителен сектор този континент да не заема толкова централно място във военните планове на САЩ, тъй като преди се е смятало, че е съвсем стабилен.

Този ход съвпада и с две нови политически развития - възхода на Доналд Тръмп, който омаловажи ролята на НАТО като разход на американски ресурси и края на мандата на Обама, чието безпокойство от разполагането на военни части на терена изглежда не е особено възпиращ фактор за военните командири, отбелязва "Гардиън".

"Дейли телеграф" отбелязва, че бригадите ще са напълно окомплектовани откъм личен състав. Изданието припомня, че едно такова съединение е с численост 4200 души.

Вестникът посочва също, че засилването на присъствието на американските сили в Европа ще означава увеличаване на ученията със съюзническите страни и че ще има обучения с нова техника като танкове и артилерия.

Американската армия разполага с около 62 000 постоянно базирани военнослужещи в Европа, допълва "Дейли телеграф".

"Уолстрийт джърнъл" цитира и изказване на руски представител от вторник, че Москва ще проучи внимателно плана на САЩ, както и решението на НАТО за постоянно разполагане на въоръжени сили в Източна Европа. Той е повторил руската позиция, че Вашингтон и съюзниците му използват фалшиви претексти за струпване на войски по руската граница.

ТАСС предава мнението на постоянния представител на Русия в НАТО Александър Грушков, който заяви за руския тв канал "Россия 24", че Москва няма да наблюдава пасивно засилването на военното присъствие на САЩ в Европа.

Той предупреди, че Русия ще вземе всички необходими според нея военни мерки, за да компенсира това "с нищо неоправдано засилено присъствие", и добави, че отговорът й ще бъде "напълно асиметричен".

Полша започна обратно броене

Министърът на отбраната на Полша вчера обяви началото на обратното броене на 100-дни, оставащи до срещата на върха на НАТО във Варшава.
Според полските власти тази среща трябва да вземе решение за по-силни гаранции за сигурност на Полша и източноевропейските страни поради нарастващата агресивност на Русия, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Министър Антони Мачеревич задейства пред сградата на военното министерство във Варшава часовник, който ще отброява 100-те дни до срещата. Предвидено е тя да се състои на 8-9 юли в полската столица и на нея ще присъстват президентът на САЩ Барак Обама и други западни лидери. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини