От х:

Днес в x:

Картинг пистата пред закриване, молят общината и гражданите за помощ

    Най-скъпото спортно съоръжение в Хасково-картинг пистата край старото Пловдивско шосе, е обявена за продан, а бъдещият и купувач може да прави с нея каквото си иска. Включително и нещо, което няма да има нищо общо със спорта. За това алармира собственикът на пистата Мирослав Ангелов, познат като крупен бизнесмен от Хасково и България, собственик на фирма за опаковъчни материали и найлонови торбички. Близо 10 години той стопанисва пистата, в която е налял над 400 хиляди лева кредит и стотици хиляди лични пари. Правил го е от любов към спорта и като бивш състезател по картинг. За последните три години обаче е престанал да се занимава директно с бизнеса и е отдавал съоръжението под наем. Последния наемен договор е изтекъл на 18-ти март и в момента съоръжението е в безтегловност. Поради липса на ангажименти по предназначение, вариантът пред имота е да бъде продаден и още от миналата година той е изкаран на тезгяха срещу 380 хиляди евро. Бизнес климатът в региона е толкова затруднен, че едва ли някой ще я купи за да я експлоатира по същество, опасява се Ангелов, на който сърце не му дава да я види в състояние подобно на комплекса в Твърдица. Там бяха налети 6 млн за съоръжение, на което по настоящем не може да се кара, камо ли да се провеждат моторни състезания.

    Така, след точно 11 години, обновената картинг писта може да хвърли бялата кърпа и преустанови съществуването си. То всъщност датира отпреди 35 години, когато е направена от държавата за международни състезания и е стопанисвана от СБА.

    „Подобен род съоръжения трябва да бъдат стопанисвани от общината, защото изпълняват обществено полезна функция. Иначе те се комерсиализират и вече нямат нищо общо със спорта“смята Ангелов. Според него другият вариант освен изцяло общинско съоръжение е, пистата да се експлоатира на базата на публично-частно партньорство между местната власт и бизнеса. В тази връзка се водят разговори с община Хасково, предстои и среща с кмета Добри Беливанов. Към момента от общината са склонили да направят отстъпка от данък сгради и такса смет, които месечно възлизат на солидната сума от 4-5 хиляди лева, поясни Ангелов.

    Другият вариант за спасяване на картинг спорта в града е засилен поток на клиенти, любители и граждани, които да експлоатират съоръжението. В силните години на пистата, до 2010-та, седмично на картинги се качваха по 100 и повече хасковлии. Въпреки преференциалните цени от 1.50 за обиколка, събраните приходи стигаха за да се покрият разходите. От друга страна бившият управител Иван Бакърджиев организираше купища състезания по Дрифт, автородео, италианско преследване или фестивали на различни марки коли/Алфа ромео, БМВ, ситроен и пр/, плюс изложби на ретроавтомобили. От година обаче подобни събития пресекнаха.

    От април миналата година пистата бе стопанисвана от благоевградчанина Пламен Михалков бивш картинг и рали пилот. Човекът обаче имаше аналогичен бизнес в Бургас и Испания и явно там нещата са се движили далеч по-добре, защото тотално заряза хасковската писта. На собственика заявил дословно следното: „За 1000 евро няма за какво да стоя тук“. А след изтичане на едногодишния договор се отказва да плаща повече наема от 20 хил годишно. Той покривал непосредствените разходи по стопанисването и поддръжката на пистата, която по-настоящем работи на загуба. Работи между другото е силно казано. От миналата година хасковската картинг писта е изкарана от календара на българската федерация по картинг и не организира състезания. Тази година има принципна договорка за кръг от държавния шампионат по картинг на 5-6-7 май. Ако обаче пистата бъде купена, това състезание едва ли ще се състои.

    Обновената картинг писта отвори врати в Хасково през 2005-та година. Теренът с площ 34 декара бе закупен за 240 хиляди лева, а после почна голямото наливане на пари и благоустройство. Липсата на хъс у хасковлии към моторните спортове и общата икономическа криза обаче обрекоха съоръжението на бавни, но устойчиво растящи загуби.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини