От х:

Днес в x:

Обама отказа среща с Ердоган във Вашингтон

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е изправен пред хладно посрещане по време на визита във Вашингтон. Държавният глава на САЩ Барак Обамаотказа среща с турския си колега по време на предстоящата тези седмица Конференция за ядрена сигурност, което отразява безпокойството около преследването на дисиденти и кюрди в Турция, пише „Уолстрийт джърнъл”.

Когато Ердоган пътува за последно до Вашингтон през 2013 година, Обама го похвали за стартираните мирни преговори с кюрдските сепаратисти и водената от него държава към нова ера на икономически просперитет.

Но сега турският лидер може да очаква много по-различно посрещане, когато пристигне в американската столица за конференцията.

Обама отхвърлил молба на Ердоган да се присъедини към него за откриването на финансирана от Анкара джамия в Мериленд. Американският президент също не планира официална среща с турския си колега, който е важен съюзник в борбата срещу ДАЕШ („Ислямска държава”), обявиха американски официални лица пред авторитетното издание.

Белият дом очаква вицепрезидента Джо Байдън да се срещне с Ердоган.

Високопоставени американски официални лица от администрацията на президента заявиха, че решението Обама да не се срещне с Ердоган, докато е във Вашингтон не трябва да се приема като пренебрежение, защото двамата се срещнаха през ноември на Г-20 в Турция и разговаряха по телефона през февруари.

Очаква се делегации от 51 държави да участват на конференцията, която започва в четвъртък. Обама има само една запланувана среща – с китайския президент Си Дзинпин.

Турски официални лица от месеци се опитват да създадат среда за среща с Обама във Вашингтон.

През януари Байдън пътува до Истанбул, където пред журналисти критикува Ердоган, което обезпокои турския президент и съюзниците му.

Не се нуждаем от никакви външни съвети. Това е поведението на голям брат, който дава уроци. Нуждаем се от приятелство”, заяви съветник на турския лидер.

Турция е в критичен период, в който сигурността може да бъде пред свободата, но това са просто малки моменти”, добави източникът, който призова САЩ да сдържа критиките си. „Турция все още е със своето лице пред Запада. Това не е риторика”, поясни той.

Белият дом не иска да изглежда, че президентът Ердоган е приветстван, заяви от своя страна Макс Хофман, директор по национална сигурност и международна политика към Центъра за американски напредък – либерален институт във Вашингтон.

Протестите в парк „Гези” през май 2013 година и последвалите репресии кристализираха дългогодишно безпокойство относно налагания от Ердоган авторитаризъм и задушаването на политическите дисиденти, изтъкна той.

Затварянето на вестници и телевизионни канали продължава и консенсусът във Вашингтон сега е, че Ердоган подкопава демокрацията в Турция, за да преследва лична амбиция, заключи той.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини