От х:

Днес в x:

Откриха два отдавна изгубени германски военни кораба от Първата световна война

Два отдавна изгубени германски военни кораба от времената на Първата световна война са били открити отново - забравени в продължение на десетилетия в пристанището на английския град Портсмут, пише "Индипендънт".

Археолози са ги открили чрез изследване на въздушни снимки от 1940-те години – а преди това ровейки се в съобщения в местен вестник от 1920-те години.

Изследователите посочват, че двата разрушителя са сред много малкото оцелели кораби от военния флот на имперска Германия, които все още тук-таме могат да бъдат видени над вода навсякъде по света.

Археолозите смятат, че става въпрос за корабите са V44 и V82 (и двата спуснати в германското пристанище Кил – съответно през февруари 1915 и юли 1916 г.) V44 е особено значим от историческа гледна точка – защото той е изиграл решаваща роля в стратегически важното бягство на германския флот след ключовата фаза на Битката на Ютланд в края на май 1916. Той е бил един от корабите, които успешно са използвали торпеда да попречат на британските военноморски сили да преследват и унищожат 93 кораба, които остават във флота на имперска Германия.

Двата кораба са видими само при екстремен отлив в пристанището на Портсмут.

Двата разрушителя са били сред 70-те германски военни кораба, които са се предали на Кралския флот през ноември 1918 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини