От х:

Днес в x:

Докладваме денонощно бракониерите на 112

От тази седмица сигналите за бракониери по водните обекти ще се подават не на телефоните на ИАРА а директно на спешният телефон 112. Оттам ще имат ангажимента да пренасочат сигнала към съответното регионално поделение. Сигналите ще се приемат денонощно, уточняват от изпълнителнатап агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

Протоколът за сътрудничество между ИАРА и Дирекция „Национална система 112“ към Министерство на вътрешните работи бе подписан на 21-ви март. Двете институции ще си сътрудничат при контрола върху рибарството и. На спешния телефон гражданите могат да подават сигнали и за спазването на риболовните режими в съответствие с въведените правила за риболов, както и по отношение на извършвани дейности по аквакултури, във всички рибностопански обекти.

На теория поне, това партньорство ще реши един от основните проблеми в противодействието на бракониерството, а именно – крайно ограничения брой на риболовните инспектори по места. В Хасковската ИАРА например те са едва трима души а само в общината трябва да се грижат за 400 водни обекта. Многократно обаче рибните ченгета са пращани за зелен хайвер от фалшиви сигнали, някои подавани от самите бракониери. Като пуснат примерно три сигнала за отдалечени един от друг водоеми, нарушителите могат да са сигурни че на мястото където са в действителност няма кой да ги провери, дори някой любител да ги забележи и да подаде сигнал .на 112 обаче се снемат всички данни на подателя а на авторът на фалшиви сигнали може да се потърси отговорност.

По сигнал, подаден по стария начин, хасковската ИАРА спипа едно от най-едрите бракониерства за последните няколко месеца. 300 метра хрилни мрежи, твърдя пластмасова лодка с мотор и нарушител са заловени при спецакция на язовир Ивайловград. Бракониерът е бил задържан насред язовира с уловената от него 46 кг. риба от видовете шаран, сом, бяла риба, костур, морунаш и кефал. На бракониера, който е от кърджалийско е съставен акт, а уловената риба е върната обратно във водата.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини