От х:

Днес в x:

Европол: ИДИЛ с нова агресивна стратегия срещу Европа

Иновативната употреба на интернет за радикализация  и набиране на ислямистки бойци е безпрецедентна заплаха за Европа, твърдят от Европейската полицейска служба (Европол).

Според агенцията атаките в Брюксел демонстрират, че мрежата от 5000 заподозрени терористи е по-опасна, отколкото се е предполагало досега.

"Притеснени сме от сега разкрития обхват на по-широко разпространена мрежа, отколкото първоначално се опасявахме", казва директорът на службата Роб Уейнрайт. 

Уейнрайт потвърди връзката между участващите в организацията на ноемврийските атентати в Париж и последните такива в белгийската столица.

"Изправени сме пред по-опасна, по-неотложна заплаха за сигурността от страна на т.нар. Ислямска държава. Тя застрашава не само Франция и Белгия, но и редица европейски страни едновременно. Определено е най-сериозната заплаха, пред която се изправяме от поне десетилетие", допълва британецът.

Според него фактът, че тази общност е разпръсната затруднява работата на службите и прави невъзможно пълното отстраняване на заплахата. Затова и усилията в тази насока трябва да бъдат удвоени.

По думите на Уейнрайт точният брой на бойци на ИДИЛ, готвещи се за атаки в Европа, е неясен, но от Европол се опасяват за 5000 радикализирани заподозрени, които са посещавали Сирия и Ирак, а част от тях са се завърнали на Стария континент. 

Директорът уточнява, че новата стратегия включва това добре тренирани терористи да извършват планирани нападения с цел голям брой жертви. 

В Брюксел Роб Уейнрайт ще участва в среща на вътрешните министри на държавите членки на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени начини за подобряване на комуникацията и обмена на сведения на разузнавателните служби между отделните страни. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини