От х:

Днес в x:

Д-р Калфов: Има кръстоносен поход срещу българските лекари, не им вярват

Не знам защо, но напоследък има кръстоносен поход срещу българските лекари, коментира началникът на специализираната болница за белодробни заболявания в Хасково д-р Веселин Калфов. Поводът за твърдението бе анализът на данните за заболеваемостта от туберкулоза в България и Хасковско. Днес е световния ден за борба с жълтата гостенка, чието присъствие отново започва да се усеща, въпреки че бе почти изкоренена към края на миналия век. Оказва се обаче, че болестта се връща под много по-опасни форми-така наречената мултирезистентна туберкулоза, която не се влияе от стандартните схеми на лечение. А на всичкото отгоре, хората отказвали лекуване в специализираните болници. По данни на хасковската СБАЛ за миналата година в региона има 4 случая на мултирезистентна туберкулоза, като 1 човек е починал. И причината е, че отказал традиционното лечение, въпреки че бил молен както от лекари, така и от служители на РЗИ, семейство и приятели, че чак и полиция. Мъжът на име Асен обаче се възползвал от правото си на личен избор и отказал. В резултат на което починал. Други пък залагали на лечение с билки. Като млада хасковлийка, диагностицирана през настоящата 2016-та година. Заради решението си да не се довери на официалната медицина, Калфов я класифицира като „характеропат”, каквото и да значи това. „Може и с билки, само дето в такъв случай работата ни става повече” не скри скептицизмът си изтъкнатия специалист. И подчерта, че дори и мултирезистентната туберкулоза се лекува, но лечението е продължително, до 20 месеца, и изисква пълно съдействие от страна на пациента. „На 4-я месец много болни от туберкулоза се чувстват напълно здрави и прекратяват лечението. Което е огромна грешка” каза лекарят. За миналата година има 55 болни от опасната болест, от които 32 нови случая. И цели 10 рецидива.

Нов и крайно тревожен момент отчитат лекарите в профилактиката на заболяването. Оказва се, че има родители които отказват задължителната БЦЖ ваксина за новородените си. Тя се поставя до 48 часа след раждането и допреди няколко години е нямало никакви възражения срещу използването й. Сега обаче имало откази. По традиция виновни станаха медиите, които давали гласност на случаи с нежелани реакции от ваксини. По тази логика излиза, че те трябва да са неглижират, щото са в резултат на „статистическа грешка” по думите на някои доктори. Тази статистика била под 1 %. За потърпевшите обаче, вредата е 100 %.

Освен нечувствителността към лекарства, вторият критичен момент във възприемането на болестта е нейната изменчивост. Тя вече не се ограничава с традиционната локализация-белия дроб, където симптомите са изяснени-кашляне, храчки, кръв. Все по често бацилът се загнездва в други органи-далак, черва, черен дроб. Където симптомите са неопределени а диагнозата е много трудна. Любопитен отговор получи репортерски въпрос дали туберкулозата може да бъде сбъркана дори и на рентгенови снимки. „Бъркат. Някои. Ние не бъркаме” лаконично, но доста категорично заяви Калфов. И дообясни, че заболяването се нарича многоликия Янус-можело да се маскира като пневмония, язва, карцином, обструкция и други заболявания.

Туберкулозата вече не е болест на бедните. Боледуват и хора с много висок социален статус включително и от Хасково.  В деня за превенция от болестта се оказа, че такава няма. Не помагат нито диети, нито някакъв стандарт на живот-само навременни изследвания. Които обаче закъсняват заради споменатите вече неопределени симптоми и възможност за сгрешена диагностика. Бацилът е един от най-устойчивите-предава се по въздушно капков път, но също и с храната и чрез ползвани предмети от страна на заразоносители. Лечението на болестта продължава цял живот. Дори и тя да се калцира, вътре остават живи патогени, които при намаляване на имунитета се активират отново. Заради това е толкова важна системата за проследяване на пациенти. Благодарение на нея, заболеваемостта в България е спаднала от 38 на 100 хил, на 23 на 100 хил. Все още обаче сме над средното за Европа-19-20 на 100 хиляди души.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини