От х:

Днес в x:

Кошмар: Работници на хасковска фирма без заплати от 7 месеца

Работници от хасковска фирма „АБ „АД преживяват без заплати месеци наред, някои - от години. Чудовищната ситуация е отдавна, но днес над 50 служители на строителната фирма не издържаха и избухнаха в спонтанен протест пред офисите на дружеството. Хората търпели забавяне на заплатите от 2014-та, продължението през 2015-та, когато месеците без трудово възнаграждение нараснали над 5, но им дошло в повече поредното неизпълнено обещание - до 22-март тази година да бъдат изплатени поне част от дължимите суми. А те не са никак малки. Любомир Дечев например има да получава 4 хиляди лева. За да оцелее някак семейството на младия мъж, той се принуждава да работи на 3 места. Не смеел обаче да напусне АБ заради притеснение, че парите му ще отидат на кино. Това се било случвало с други, на които им дължели заплати, твърдят работниците. Не помагали и жалбите в Инспекцията по труда. Тоест, коригираха се те, може и да ги глобяват, но нас какво ни грее. За глоби явно имат пари, но за хората си – не! Когато запитахме Любомир как оцелява без заплати за 4 бона, той само сви рамене и каза, че има и по-зле. Думите му бяха потвърдени от колеги - имало служител, на когото фирмата дължала 10 бона!!! Човекът обаче не присъстваше на днешния протест.

Собственикът на „АБ„ АД Станимир Милев не се появи на поисканата от работниците среща. Изпрати заместниците си. Един от тях, Трифон Трифонов, който се води изпълнителен директор, склони да даде някакво обяснение. Причината била в общата криза в сектора, различни финансови затруднения на фирмата, породени най-вече от неразплатени, но изпълнени обществени поръчки. Трифонов не отговори на въпроса дали сред тези поръчки са дейностите по АМ Марица, в чието изграждане фирмата участваше активно. Не бяха посочени конкретните неплатени поръчки, нито дължимите по тях суми. От АБ правели всичко възможно все пак да дават някакви пари на работниците. На което те отговориха с горчивина - „Да, по 100 лв за Коледа“. В крайна сметка се оказа, че аванс от 200 лв. е бил платен преди няколко седмици. Но дотам. Нещо, което хората считат, и то с основание, за крайно недостатъчно. „Да кажат как се живее с толкова пари и се храни семейство“, избухнаха служителите при импровизираната среща на открито с изпълнителния шеф. По думите им, във фирмата работят 200 души и с редки изключения, положението при всички е едно и също.

Повече подробности за типичната трудова трагедия по хасковски, гледайте в репортаж по телевизия ЕТВ в емисията новини от 19.30 часа.

Г. Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини