От х:

Днес в x:

5 сирийчета записаха школо в Шишманово, родителите им остават у нас

    Харманлийското село Шишманово приютява децата на искащите България сирийски бежанци. Само там измежду цялата област се обучават деца на бежанци и то с нагласата да завършат образованието си и се установят у нас. Поне такова било намерението на семействата им, пуснали вече корени в общинския център. Всички възрастни вече си имали работа, някои дори движени свой бизнес. Водач на тази група е братът на известния режисьор Нидал Алгафари, Базил, за който Haskovo.net ви разказа още при възникване на бежанската ситуация в края на 2013-та година. Знаещият прилично български мъж е женен за нашенка и върти ресторант с традиционна арабска кухня. Нещо повече, наема бежанци от лагера в Харманли и освен работа им съдейства с изкарване на документи за самоличност и намиране на квартири. Според Базил, България е отличен избор за бягащите от войната, като той специално я предпочита пред Западна Европа, дори и обетованата Германия. Дал и пример като записал малкия си син в първи клас в училището в село Шишманово. Предпочел селото пред градските школа заради уважението към преподаващата учителка. Именно при нея билип записани още две двойки сирийчета-братче и сестгриче и две сестрички. Част от групата била в подготвителен курс, другите в първи клас. Всъщност децата са на различна възраст, която отговаря на българските стандарти за 3-ти и 4-ти клас, но понеже тепърва учили езика започват от най-ниското стъпало. След година ще бъдат разпределени в реалните си възрастови групи, уточни началника на РИО Иван Панайотов.

    Шишманово е единственото училище което обучава сирийски бежанци в региона. Мнозина чужденци декларираха готовност да запишат децата си в българските школа, но си тръгваха максимум след срок, увлечени от мечтата за Западна Европа.

    В действителност в Хасково също учи бежанче, вече 19 годишния Ануар. Той е записан в СОУ Паисий Хилендарски и също декларира готовност да остане в България. При него ситуацията обаче е значително по различна, детето е пристигнало в България само и всъщност е вторичен бежанец-първо от войната в Сомалия, после и от тази в приютилата го Сирия.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини