От х:

Днес в x:

Селски кметове искат пай от общинските бюджети със закон

    Законът да регламентира определянето на наш собствен бюджет в рамките на общинския, искат кметовете на кметства.

    Това стана ясно след днешното заседание на УС на Националното сдружение на кметовете на кметства в РБ, което се проведе в Хасково.

    Председателят на сдружението Делчо Митев, който е управник на село Брягово, уточни, че с колегите си подхващат редица инициативи в подкрепа на искането си.

    Селските кметове ще настояват за законови промени и при продажбата на общински земи на тяхна територия. Те ще настояват да се промени процентът, който остава при тях, и този, който отива в общинската хазна при реализиране на сделките, в полза на селата. Сега той е 30 на 70 процента в полза на общинската хазна, а искането е да стане 60 на 40.

    Кметовете на малките населени места ще поканят комисиите по регионална политика и местно самоуправление и по бюджет и финанси към НС, за да представят исканията си за промени в закона.

    Селските кметове са категорични, че ако промените, които предлагат бъдат направени, малките населени места ще станат по-добри за живеене и ще има повече възможности за младите, които бягат от село към градовете заради лошите условия и липсата на перспективи.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини