От х:

Днес в x:

Половин Хасково без вода, подземни комуникации затрудняват ВиК (Обновена)

    12 цола калпава тръба остави цялата северна част на Хасково без вода. В ранните часове на днешния ден гръмна един от ключовите водопроводи за Хасково, магистралният за Орфей в района на СБА. Той директно трансферира идващата от Ябълково вода към най-големия хасковски квартал. Оказа се, не само към него. Няколко часа след аварията сигнали за начеващо безводие бяха получени от кварталите Дружба, Куба и ЖК. Любен Каравелов. Засега пресъхването обхващало само високите етажи. Ако аварията не бъде отстранена до края на деня, налягането ще се срине окончателно и безводието ще обхване и ниските катове, прогнозираха обръгнали на подобни случки местни жители.

    Етернитовото съоръжение в района на СБА е едно от най-големите в града с диаметър Фи-300, около 12 цола. Стандартните размери на тръбите в Хасково са средно с размери 90 и 100 мм. Независимо какъв им е дебитът, етернитовите водопроводи са пукат на поразия, защото отдавна са минали експлоатационния си срок. Този тип съоръжения са на между 40 и 60 години.

    Няма яснота кога ремонтните екипи ще се справят с теча. Оказа се че района е нагъсто миниран с подземни комуникации, оплакаха се от ВиК. Точно на мястото има водоскок, други тръбопроводи, кабели и за капак-оттам минава газовото трасе за доставка пна природен газ за Хасково. Всяка копка се прави внимателно, за да не се отворят други проблеми. 

     Майсторите на водното дружество бяха отпушили пожарен хидрант, за да намалят налягането по тръбите. Въпреки това в разширяващата се дупка в локалното за СБА непрекъснато се стичаше вода и затрудняваше работата. Водомайсторите се принуждаваха да работят паралелно с помпите, което затруднява ремонтните дейности. От водното дружество бяха предпазливи в прогнозите си, но са категорични че до края на деня проблемът трябва да бъде отстранен.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини