От х:

Днес в x:

Станахме щъркелов рай, чакаме ги по-рано тази година

За пръв път от десетилетия белите щъркели в България се увеличават, вместо да оредяват. Това гласят резултатите от Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България, проведено от НПО-та, БДЗП и приятели. Инициативата бе част от VII Международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. 
България е сред лидерите по щъркелови гнезда на континента, но проблема бе че през последните години се наблюдаваше отлив на дългоклюни. Много гнезда останаха празни а орнитолозите прогнозираха че щъркеловата популация в България ще е оредяла с до 30 % в сравнение с предходното преброяване през 2006-та. За щастие се оказа че грешат.

Данните са доста обнадеждаващи – открити са 6805 щъркелови гнезда в България, от които 5671 са заети от птици“. За сравнение при предишното  преброяване преди 10 години гнездата в страната са били  5703, от които 4818 са били заети. Тоест гнездата са се увеличил с 1102/16.1 %/, а брят на двойките щъркели с 853/15 %/. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873.“ По време на преброяването, което се проведе в две поредни лета – 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и бяха описани всички щъркелови гнезда – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото, уточняват от БДЗП. Населените места с най-много щъркелови гнезда в България са в село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда; село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда. Следват населени места в общините Кърджали и Първомай, както и община Елин Пелин. Веднага след тях са населени места в област Хасково. По традиция в региона има поне дузина села с двуцифрен брой гнезда. Специално в хасковска община абсолютният лидер е село Книжовник, където има 18 щъркелови гнезда-естествени и изкуствени. Изненадващо големият брой домове за птици бяха направени от по-предишния кмет на селото Наско Колешев, като част от предизборната му кампания за нов кметски мандат. Щъркелите може и да гласуваха за него, но не и хората от Книжовник, който бе взет от г-жа Зорка Даскалова. 


Както в Книжовник, така и на останалите места най-предпочитаното място за свиване на гнездо са стълбовете. Там са свити 94 % от всички щъркелови гнезда в България.  Останалите  предпочитани местенца за щъркелово гнездо са комини,  покриви и дървета, като най-често се използват акацията, бор, черница и тополата. 


Тази година се очаква подраняване на щъркеловата популация, прогнозират експерти от птичите дружества. Причината е както в продължаващото омекване на зимата в България, така и в увеличаване на благоприятните места за гнездене на щъркелите. Като голям плюс се посочва замразяването строежа на ветрогенераторни паркове, които бяха истински бич за пернатите. 
Може в Книжовник да има най-много гнезда, но от две години първите щъркели се появяват в село Подкрепа. През миналата година първият червеноклюн в селото се появи още в началото на януари. Местните дори твърдят че част от щъркелите им остават да зимуват в селото.


Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини