От х:

Днес в x:

2000 хасковски кучкари висят с 200 лв глоба към държавата

    2000 хасковски кучкари висят с 200 лв глоба към държавата

    С 200 лева ще бъде глобен всеки стопанин на куче, който не е сложил чип на домашния си любимец. Това са новите корекции в Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Искаш ли законен домашен любимец той трябва да е задължително с чип, а не както досега да се избира между татуировка и чип, гласят заложените промени. Татуировката се доказа като неефективна понеже с времето избледнява или се нарушава при наранявания на кожата в областта, където е поставена, смятат ветеринари. Все пак за собствениците на татуирани кучета има 1 години гратисен период да се чипират. За тези, които тепърва ще си регистрират кучетата обаче гратис няма, трябва да са задължително с чип или глоба, предупреди шефът на Регионалната ветеринарна служба д-р Владимир Хърсев. Според него хасковлии трябва да се поразмърдат и узаконят кучетата за да не търпят излишни щети, тоест разходи, допълват от службата. Според тяхната статистика за цялата 2015-та година само 51 хасковски кучета са с поставен чип. За предходната 2014-та са били едва 40 а за 2013-та-87. Цифрите са пренебрежимо малки на фона на кучешката популация в Хасково, при това на тази със стопанин. Макар точна статистика да няма, според хасковски ветеринари в града има поне 2000 кучкари, много от които с повече от 1 домашен любимец. Цифрата е приблизителна на базата на пациентските листи на зоодокторите. Те между другото са повече отколкото хуманните лекари. В града има поне 100 ветеринарни практики докато тези за хора са около 70, че и по-малко.

    Според промените в Закона оттук нататък всяко домашно куче без чип ще носи глоба на стопанина си. От друга страна чипирано куче, но напъдено от стопанина си ще се лови и ще му се връща, а ако се откаже от него в нарочна декларация-пак подлежи на глоба. В този случай зарязания любимец отива в приют където подлежи на кастрация и евентуално осиновяване. Само дето в Хасково няма приют. Съществува и проблем с липсата на електронен четец за чиповете в кучетата. РВМС имат такъв, но поне до миналата година в общината нямаха, а според общинска наредба всяко куче трябва да е регистрирано там и да му се плаща данък в общината. |На практика обаче КОРЗ няма как да докажат чипирано ли е кучето или не, а поне на теория няма право да го регистрират, ако не е.

    Самото чипиране е евтино за стопанина и безболезнено за кучето успокояват ветеринари. Цялата процедура струва 25 лв, като чипът остава во веки веков. |Той е стабилен, без да се придвижва по тялото, поставя се подкожно и няма как да бъде повреден или да падне, обясняват докторите. Според тях чипът ще е безценен и при проследяване на загубено или открадното куче.

    Мярката с чиповете е предприета главно за да се предотврати практиката по напъждане на домашни кучета, която е основен източник на бездомни четириноги в градовете. Поне в хасковско начините за справяне с уличната популация са основно два. Единият е залавяне на кучетата и настаняването им в приют, както практикуват в Димитровград от 2012-та година/сн.3/, другият е начина по който Маджарово разреши проблема си през 2013-та и който според слуховете е и бил начина на Хасково до скоро-изтребване на популацията /сн. 4/. Чипирането дори и съпровождано с глоби е по-хуманния начин и за кучетата и за техните стопани. 

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини