От х:

Днес в x:

Преди 25 г. кърджалиец побеждава руснаците в тяхната игра на техен терен

Кърджалиец поблеждава руснаците в тяхната игра и на техен терен в Одеса.Преди 25 години Димитър Трифонов става световен шампион по шахмат за студенти  и прави показно на съветската школа.Шахматътът му дава много,но той не продължава в професионалния спорт.Днес събира приятели на минитурнири,поддържайки спомена за добрата школа в Кърджали,съществувала преди демократичните промени.

Димитър Трифонов е роден през 1964 г.  Започва да играе шахмат още петгодишен. Запалва го дядо му, чието име носи и баща му д-р Тр. Трифонов. Десет години младата надежда прекарва в кърджалийската школа под ръководството на треньора Виктор Василев. В школата се тренират много млади и талантливи шахматисти от Кърджали, които имат сериозни успехи на национално ниво. След демократичните промени школата постепенно затихва и изчезва.

 Първият сериозен успех на Д.Трифонов е през 1975г, , когато  побеждава на турнира „Морско конче“ във Варна, който се смята за неофициално републиканско първенство за деца. Впечатлява,защото това е първо издание на турнира.

През 1981 г. Трифонов става републикански шампион за юноши. Тогава се запознава с бъдещата си съпруга, нотариус Мария Даскалова,която пък печели републиканското първенство за девойки. Класира се първи и на Балканиада в Гърция с националния ни отбор за юноши. През 1983 г. отново е републикански шампион за юноши. След това участва в много турнири у нас е в Европа, включително и зад желязната завеса. В този период най-успешни са участията му в ежегодния турнир във Вроцлав, Полша, където побеждава два пъти. През 1989 г. дели първо-трето място на силен международен турнир в Копенхаген и покрива бал за международен майстор.

Най-доброто му постижение е победата на световното студентско първенство в Одеса през 1990 г., когато все още СССР същесвуваше. Естествено фаворити са руснаците, особено В.Неверов, който наскоро е спечелил турнира на младите таланти на СССР.  Решаващата среща е в четвъртия кръг. След тази победа Трифонов повежда и до края не оставя шансове на конкурентите.  Въпреки,че му предричат бляскава кариера в професионалния шахмат той се отказва.Падането на тоталитарния режим слага край на големите държавни инвестиции в спорта.Той се отдава на професията си придобита в университета - инженер със специалност електронна техника.

  Днес Димитър Трифонов все още не е „забравил” шаха. Един път месечно кани на гости най-силните шахматисти в града и увлекателните партии могат да продължат до полунощ.

  И шахът, както всеки спорт изисква пари. Погледите са насочени към общината,а тя не може да покрие всички нужди на спорта в града. Има добри практики, като школите за деца в СОУ“П.Р.Славейков“ на Стефан Павлов и тази в ОДК. Трифонов счита, че с начинаещите трябва да работят любители и когато децата достигнат дадено ниво, би се занимавал тях.

  Димитър Трифонов споделя,че шахматът му е дал много.Преди всичко логичното мислене, което му е помагало особено в точните науки. .Той е член световната организация на интелигентните хора МЕНСА. За членството издържал теста за интелигентност с максималният брой точки-156. Смята ,че това е постижимо и за много млади кърджалийци.И недоумява защо тестът за интелигентност на МЕНСА не се въвежда за новоназначени експерти в държавната и общинска администрация и особено за лица, заемащи ръководни длъжности. Така ще се отсее назначаването на хора по политическа или шуро-баджанашка линия с вероятно купени дипломи, каквито случаи неотдавна гледахме по телевизията.

Георги Кулов

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини