От х:

Днес в x:

Магнезият - забравеният минерал

Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло. Той е нужен за над 600 биохемични реакции, играе важна роля за правилното функциониране на мускулите, в поддържане на кръвното налягане и нивата на кръвната захар в нормални граници и за правилното функциониране на имунната система. С други думи телата ни се нуждаят от магнезии, за да поддържат живота.

Според изследване проведено през декември 2014, диетата на 60% от възрастните в САЩ не осигурява достатъчно количество от минерала. Препоръчителната дневна доза е 420 мг за мъжете и 320 мг за жените. Същото изследване твърди, че през последните 60 години, плодовете и зеленчуците в САЩ са изгубили 20-30% от съдържанието си на магнезий, заради изчерпването на минерала в почвата. Като се има предвид това и факта, че 80-90% от магнезия в храната се губи при обработката, както и нарастващото потребление на обработена храна, е лесно да осъзнаем защо страдаме от липса на магнезий.

Недостигът на магнезий се свръзва с повишен риск от редица заболявания, в това число диабет, високо кръвно налягане, мигрена и депресия. Психологът от Делхи Рана Сингх твърди, че често открива недостиг на магнезий при пациенти страдащи от тревожност. Наскоро 36-годишен пациентка се консултирала с нея заради симптоми на тревожност и дисбаланс на хормоните на шитовидната жлеза, оказало се, че жената страда от липса на магнезий.

Минералът е известен също и със способността си да облекчава симптомите на запек и често се използва като лаксатив под формата на магнезиев оксид или магнезиев цитрат. Полезен е и в битката с безсънието, защото отпуска мускулите. Вземането на топла вана с английска сол е отпускащо, защото солта всъщност е магнезиеф сулфат, още една форма на магнезия.

Специалистите препоръчват да се консумират повече зелени листни зеленчуци, соеви зърна и плодове, защото са богати на минерала. Пробиотиците помагат за подобряване усвояемостта на магнезия от храната. Други източници на магнезий са ядките, пшеничните кълнове, царевицата, соевите продукти, меда, рибата, зелето, авокадото, граха, крушите, сините сливи и млечните продукти.

Друго изследване е открило, че магнезиевите добавки значително подобяват нивата на кръвната захара при жени с гестационен диабет и намаляват риска от усложнения при новородените.

Научно доказано и че магнезият забавя появата на диабет у хора склонни към заболяването.

Симпотмите на недостиг на магнезий включват мускулни спазми и крампи, пристъпи, тревожност и аритмия. Ниските нива на минерала се свързват още с мигренозно главоболие, безсъние, депресия и хронична умора.

Добавките с магнезий може да засегнат ефективността на редица лекарства като диуретици, химиотерапевтични средства и определени антибиотици. Магнезият се изхвърля чрез бъбреците, затова ако бъбреците ви не функционират правилно минералът може да се натрупа в тялото ви. Тъй като магнезият е лаксатив, диарията е най-често срещания симптом на това състояние. Другите включват гадене, повръщане и болки в стомаха.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини