От х:

Днес в x:

Вече е сигурно: Хасково без университет, дори и за 3-тата възраст

    След 1 година умуване, увъртане и недомлъвки, днес категорично стана ясно че университет в Хасково няма да има. Не само за нормалната възраст, ами и за третата. Мухата за университет за старите хора бе пусната от министъра на образованието Тодор Танев при посещението му в Хасково през миналата година. Докато наглеждаше учебния процес в хасковската Икономическа гимназия, пресния тогава министър зарадва хасковлии по болезнената за тяхното самочувствие тема-липсата на университет в града. За откриване на такъв уж нямаше проблеми, според думите на догавашната общинска администрация. За евентуални бази се спрягаха закритите по-рано училища "Христо Ботев"/ на Кърджалийска/ и "Алеко Константинов"/в кв. Каменни/. И министърът се включи в оптимистичния фон-да университет ще има. После се оказа че няма да бъде за ученици, а за пенсионери. Компютрите окончателно се оказаха компоти днес, на изявление на министър Танев в софийският университет "Климент Охридски". Той бе там за да открие пилотният проект на университетите на третата възраст в България. Пред екип на Haskovo.net, отразил събитието, министър Танев разясни, че университетите за третата възраст всъщност ще са асоциирани структури към вече съществуващите ВУЗ-ове в страната и първите им филиали ще бъдат в големи градове-Пловдив, Бургас, Варна и прочие. Тъй като в Хасково няма университет, няма как тук да бъде асоциирано каквото и да е било. Отделно, кандидатурата на Града на Богродица е била отхвърлена и конкретно, а не само като следствие от по-горе изложените обстоятелства. При визитата на 16-ти февруари миналата година бе предложен и друг вариант-откриване на Колеж който да предложи дуална форма на обучение за децата между 10-ти до 12-ти клас. И такова полувисше обаче няма да има.

    Това окончателно минира мераците на града за академична слава. През последните 10 години темата за хасковскки ВУЗ бе многократно експлоатирана, като първо бе обещавано че ще има филиал на виенски университет, после на софийския Климент Охридски, после на други висши учебни заведения от страната и чужбина. Нещата обаче никога не са били във фаза случване, отчасти заради нагласата на предишния кмет Георги Иванов, че „Този град не заслужава университет“. И наистина, такъв не се очертава в обозримо бъдеще.

    Новостите в образованието, смяната на учебното съдържание в пособията по история и дебатът робство, владичество или съжителство е било османското иго в България ще бъдат теми на интервю, което екип на Haskovo.net ще вземе от главите на родното образование – зам.-министър Кастрева и министър Танев. Информация и отговори от извора на родното образование очаквайте през следващите дни.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини