От х:

Днес в x:

Санкции за фирми с работници без договори, саниращи по програмите

Инспекцията по труда в Хасково призова да се правят по-обстойни проверки и да се държат под око строителните фирми, които печелят договорите за саниране по европейската или националната програма, заради честите нарушения, които се засичат в работата.

От декември месец проверките по обектите са масови на инспекторите по труда, но масова е и констатацията, че има хора, които работят без трудови договори на тях. "Имало е случаи, в които нашите инспектори са засичали пускане на договор буквално минута преди да влязат на проверка-това са готови договори, които обаче седят на компютъра и се пускат само в краен случай, иначе -ако мине номерът", разказа за парадоксалните случаи шефът на местната Инспекция по труда Петър Андреев.

Шест акта на един и същи обект на санираща по проект фирима са пуснали инспекторите при последната си проверка.ВСички са за липсата на трудови догори.Глобата ще е от 1500 до 15 000 лева за фирмата -нарушителка, обясни Андреево. Той посочи, че повечето фирми са подизпълнители, наети от изпълнителите, спечелили търговете. Нарушенията по трудовото законодателство, които се регистрират, всъщност ощетяват не само работниците без трудови договори, но и държавата, тъй като в хазната не влизат под формата на осигуровки, парите, които са отпуснати по европейската програма.

„Ще ги гоним до дупка!“, категоричен е хасковският шеф на Инспекцията по труда. Петър Андреев предупреди за още по-чести проверки на обектите, които се санират в целия регион.

На фона на своеволията при строителните фирми, като добър пример той посочи осъзнаването от страна на фермерите, наемащи сезонни работници, към това, че е необходимо и важно да им пускат т.нар. еднодневни договори.

През миналата година Хасковска област е била на 5-о място в страната по изрядност на тези договори. От началото на годината в региона са оформени 200 такива, тъй като сезонните работници са вече на работа, заети в момента  предимно в подрязването на лозовите масиви.

 Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини