От х:

Днес в x:

Митничар извади кръста в Харманли, Леденото хоро помага на болно дете

Изображение 1 от 12

    27-годишният митничар Владимир Чолаков успя да спаси кръста и да  го изнесе на брега на река Харманлийска, за да бъде благословен от отец Живко. Преди това свещеникът заедно с отец Георги отслужи Велик водосвет и осветиха водата.

    А пред погледите и аплодисментите на поне 2000 души 15 младежи от Харманли скочиха в ледената вода на река харманлийска на Йордановден.Момчетата на възраст от 19 до 30 години за трета поредна година следват заричането си и потапянето в мразовитата вода е освен за тяхно здраве, и за здравето на някой друг. Леденото хоро се играе в града на Белоногата на Богоявление за трета поредна година благотворително. На място се събират дарения от хората, а този, които спаси  Йордановския кръст, също дарява паричната си награда.

    Каузата тази година е за лечението на малкия Божидар Димитров. Момченцето, което е на година и половина, страда от ДЦП. Парите ще бъдат дарени на родителите му за предстоящата поредна операция на детенцето. 

    Леденото хоро се завъртя във водата няколко пъти под звуците на гайдата на 90-годишния Христо Шопов. От 15 годишен той свири на кавал и гайда, казва, че макар леденото хоро да не е характерно за традициите на Йордановден в южния регион на страната, това, че младите хора са решили да го правят, и то благотворително, е похвално. „Те са голяма работа! Пожелавам на тези, които влязоха в реката, както и на всички именници, да имат много здраве, дълъг живот като мен, че дори и моите години да подминат!“

    Спасителят на кръста Владимир играе леденото хоро и скача за кръста за втори път. Той пожела на всички да са здрави и годината да им е много успешна.

    „Влизаме за първи път най-вече за здраве. Днес е хубав християнски празник, а традициите трябва да се пазят.“, каза най-младият - 19-годишният студент по педагогика Димитър Димитров. Той участва за първи път в Леденото хоро, а както и останалите, подгря с червено вино преди да нагази в ледената вода.

    „Правим го, за да помогнем на някого, тази година сме още по-мотивирани, защото става въпрос за здравето на детенце. Пожелаваме на малкия Божидар и семейството му да имат успех в битката с болестта“, пожела на излизане от реката и Николай Николов от екипа на Еском в Харманли. 

    „Щастлива съм, че на този хубав празник има толкова много хора край  реката. Пожелавам на хората от цялата община това кръщение да го имаме и занапред, да съхраним традицията“, пожела кметът на общината Мария Киркова.

    Край река Харманлийска дойде и областният управител Станислав Дечев. „Изключително съм радостен, че на този свещен за българите ден съм с вас. И че в деня, на който почитаме и годишнината от рождението на Ботев, виждам толкова българщина!“, обърна се към присъстващите Дечев.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини