От х:

Днес в x:

Нов завод между Хасково и Димитровград разкрива 4000 работни места

Предстои строителството на голямо предприятие между Хасково и Димитровград, което ще разкрие 4000 работни места. Заводът ще се намира на територията на Димитровградска община. Изграждането му започва напролет.” Това заяви на пресконференция днес областният лидер на ГЕРБ и бивш икономически министър Делян Добрев. В брифинга участва и кметът на Хасково Добри Беливанов.

Добрев отказа да назове името на компанията-инвеститор, нито какво ще бъде производството на новия завод с мотива, че понякога инвестициите се проваляли при предварително огласяване на информацията.

По време на предизборната кампания в Димитровград през октомври обаче кметът Иво Димов бе уточнил, че става дума за японски завод за кабели.

Делян Добрев допълни по темата, че община Хасково работи усилено за превръщането на бившето летище в Узунджово в индустриална зона. “Провели сме разговори с две компании, едната немска, другата българска, които развиват такива индустриални зони, те огледаха терена. Той е на площ 3400 дка., само на няколко километра от магистралата, обясни Добрев.

Той допълни, че ще се опитат да включат Узунджово в проекта Индустриална зона Тракия. В нея работят 125 предприятия, инвестициите са за 1 млрд. евро.

Като по-амбициозна задача Добрев очерта превръщането на бившето летище в карго зона. “Това обаче е много сложна и трудна задача. Става дума за инвестиции от стотици милиони евро. Но ще работим в тази посока”, допълни той.

Кметът на Хасково Добри Беливанов пък отчете свършеното за двата месеца откакто е на поста, по темата за безплатното саниране. “Когато влязохме в общината заварихме 40 сключени договора със сдружения на собствениците. Работихме усилено, включително в събота и неделя и към днешна дата имаме 104 договора”, заяви Беливанов.

“На път сме да изпреварим София в национален мащаб. Общините отличници по националната програма са Бургас – 196 договора, Благоевград – 145, столицата е на трето място със 107”, заяви Делян Добрев. Общо за страната сключените договори са 1826.

“Това са одобрени контракти с осигурено финансиране. Строителните дейности трябва да приключат до следващата зима. Радвам се на свършената работа от г-н Беливанов и екипа му, защото ако успеем да санираме 150 блока в Хасково, това ще промени облика на града. Същият брой обновени сгради в София няма да се усети, защото там има хиляди многофамилни сгради”, каза още Делян Добрев.

Добри Беливанов очерта предстоящото през следващата година в Хасково – преди всичко газификацията и санирането на учебните заведения, което ще стане по програма “Региони в растеж”. По нея Хасково има одобрени 27 млн. лв. “Така ще намалим разходите и, както казах и на сесията вчера, догодина ще има възможност да намалим още таксите за детски градини”, заяви кметът.

Делян Добрев пък допълни, че отоплението с газ е наполовина по-евтино. И уточни, че в общината са заварили договор с фирма за доставка на 800 тона нафта годишно. (Фирмата била на приближен на бившия кмет). “Има детски градини, до които стига тръбата за газ, но стои неизползваема, а забавачката продължава да се отоплява с двойно по-скъпата нафта”, възмути се Добрев.

Дебри Беливанов пък уточни, че от вчера в общината са пристигнали експерти на Държавен финансов контрол, които по негово искане ще проверяват договори и сделки на бившето ръководство. Предстои да пристигнат и от Сметната палата, които да извършат одит за 4-годишен период.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини