От х:

Днес в x:

Казанджиите влизат в браншова организация. 50 излязоха на протест по АМ „Марица“

    Около 50 собственика на казани от хасковски регион се събраха рано тази сутрин на разклона до село Крепост в знак на протест

    срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Те им налагат ограничение казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра, в противен случай обектите ще се водят като складове.

    „В цялата страна малко по малко хората се надигат и се надяваме заедно да постигнем нещо.“, коментира Таня Бахчеванова от Хасково. „За този един месец беше публикувано решението на Народното събрание и обнародвано в Държавен вестник. И за момента влиза в сила от 1-и януари 2016 година.“

    Това е вторият протест в рамките на един месец на казанджиите от Хасковско. Именно хасковлии повлякоха крак на недоволството в бранша в цялата страна още преди измененията да бъдат приети в НС окончателно.

    Освен против промените, казанджиите обаче излязоха на улицата и в подкрепа на новия законопроект, който вече е внесен в Бюджетната комисия за отпадане на текстовете, които касаят малките обекти.

    За да могат да защитават правата си, казанджиите от цялата страна в момента се организират в браншова организация, посочи Бахчеванова.

    В момента тече процедура по регистрация на юридическо лице с нестопанска цел, поясни тя.

    Тя посочи още, че се организира и национален протест в София.

    “Правото на избор е на народа!“.„ Няма пари за уиски, пием вино и ракия“. “Искаме 1000 л. общ обем и право на труд през цялата година“. Това са част от исканията и лозунгите, с които казанджиите бяха облепили стъклата на автомобилите си. За втори път от Хасково предупредиха, че ако не се свалят промените, вино и ракия ще се лее по жълтите павета.

    Хубен Колев на 82 години.Върти казан в с. Спахиево от 40 години насам. Дядо Хубен признава, че той не е засегнат от промените в закона, но е на протеста, за да подкрепи младите си колеги.

    “Днес сме тук защото ме притесняват началниците отгоре.“

    Мъчно му е, че посягат властимащите посягат на традициите на българите.

    Да се върне Закона стъпка назад се надява и екскметът на с. Узунджово Димитър Ничев,който също има казан и беше част от протеста. „Искаме поне да имаме правото да си вършим работата, да варим ракията целогодишно и да не ни намалят литраж. Ние сме при заварено положение и не трябва да има токова грубо вмешателство във вече направеното.Възможно е за новите обекти от тук нататък да има нови правила, но тези, който сме започнали при едни условия, трябва да си останем както досега“, коментира Ничев.

    Протестът, който се събра край Крепост затвори за минути пътя Хасково-Димитровград. От там автомобилите с включени клаксони слязоха по АМ „Марица“ в посока София.

    Въпреки, е казанжиите увериха, че са изпратили уведомления за автошествието по аутобана до полицията, така и не дойда патрулка,за да осигури безопасното движение.

    А иначе протестното шествие беше поздравено с клаксони в знак на подкрепа от много от шофьорите, които го застигнаха.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини