От х:

Днес в x:

МФ иска Свиленградската митница да бъде закрита в средата на януари

Възможно е най-голямото митническо сухопътно звено у нас - това в Свиленград, да спре да съществува от догодина. Това става ясно от Проект на Министерството на финансите, обнародван днес.

Предложението е част от проекта на Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Агенция „Митници“. 

Според него Митница "Свиленград“ трябва да спре да съществува от средата на януари, а звената й да преминат към една от двете митници - в Бургас или Пловдив.

Предложението и мотивацията вече са качени на сайта на МФ. Ситуацията се развива само два дни след като на ГКПП Капитан Андреево антикорупционна акция прибра на топло 14 митнически служители. Те са обвинени, че са взимали рушвети от шофьорите на камиони, коли и автобуси, за да не ги прекарват през щателна митническа проверка. Други 8 митничари, на които беше повдигнато обвинение, бяха освободени под парична гаранция.

Мотивът за предложеното закриване е борба с корупцията.

По предложението за закриване на Свиленградското митническо звено предстои публично обсъждане до края на годината. Подобно предложение се обсъжда не пръв път. За това се заговори още по времето на Симеон Дянков като финансов министър. След голяма акция през 2012 година, при която също бяха уличени много митничари в корупция, а част от тях дори спипани в момент, когато си деляха заработките, Ваньо Танов заплаши, че митницата ще бъде закрита.

Свиленградския митнически сектор дори мина тест за лоялност сред 270-те служители. Малко под половината от анкетираните по това време попаднаха в графа „контрапродуктивни" и признаха, че не са били съвсем лоялни в работата си.

Въпреки заканата на шефа на Агенция „Митници“ за пускането на кепенците, тогава закриването се размина.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини