От х:

Днес в x:

Настаняват в домове от семеен тип психично болни възрастни и деца от областта

    Приоритетите през следващите четири години в Областната стратегия за развитие на социалните услуги в региона на Хасково са насочени към възрастните хора. Това стана ясно на обсъждането на стратегията при областния управител днес на която присъстваха представители на институциите и всички общини.

    Идеята е да бъдат направени нови центрове, които да подобрят качеството на живот на хората, които са ви институциите, особено за тези с психични разстройства. „Това е най-наложащо, защото чакащите за настаняване в областта са за Дома за жени с психични разстройства в Пъстрогор, Свиленградско, са около 170. За този за мъже- в Радовец , Тополовградско, чакат да бъдат настанени около 200 души.“, посочи шефът на Областната социална служба Стефан Манахилов.

    Започва се от Дом за възрастни хора с психични разстройства в тополовградското село Радовец. Там ще бъдат създадени нови центрове за настаняване от семеен тип за дементни и за хора с умствена изостаналост и психични увреждания.

    „От настоящият дом в Радовец, хората ще бъдат изведени и настанени в пет жилища от семеен тип. Целта е да се създадат малки домове, с капацитет не повече от 15 лица, живущи в тях. Персоналът ще бъде специално подбран за грижа, съответстваща на тяхното здравословно състояние“, уточни Манахилов. Той посочи, че финансирането на тези домове ще бъде поето по Европроекти. И уточни, че всяка община, на чиято територия ще бъде изграден подобен дом, ще кандидатства за финансирането. То обаче ще бъде насочено главно за ремонти и приспособяване на вече съществуващи сгради. В последствие самото предоставяне на социалната услуга ще се поемано от Агенцията за социално подпомагане.

    След като домовете за сираци бяха закрити като форма на съществуване, включително и дом „Асен Златаров“ в Хасково, своеобразни приемници на тези домове са приемната грижа, която през последните години се развива в региона, но ще бъдат създадени и нови центрове от семеен тип за децата без увреждания. След нова година такъв ще заработи в Свиленград. Има идея да бъде направен такъв и в Хасково. Той ще бъде обособен след трансформацията на Наблюдаваното жилище, което се намира на бул.„Съединение“. Това жилище като цяло изчерпва целевата си група, защото съществуваше досега като дом за младежи, напускащи специализираните институции. Сред прекратяването на съществуването на институциите обаче, няма и такава целева група. Затова вече са водени разговори с община Хасково за създаване на център от семеен тип, където ще бъдат настанени деца, за които се налага спешно извеждане от семейната среда или, които се намират в друга рискова или кризисна ситуация, поясни Манахилов.

    За развитието на приемната грижа предстоят да бъдат изградени и два Центъра за обществена подкрепа в Любимец и Симеоновград. По един център за социална рехабилитация ще има в Минерални бани и Свиленград.

    Заложено е и създаването на Дневен център за деца с увреждания в Харманли.

    За уязвимите групи в региона, е заложено обособяването на три кризисни центъра в Димитровград, Свиленград и Стамболово.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини