От х:

Днес в x:

Пенсионират 5000 учители в детски градини и училища

Няма да бъдат пенсионирани директори на училища по време на учебната година, за да не се разстройва учебният процес, съобщи министърът на образованието.

Проф. Тодор Танев отбеляза, че е влязла в сила промяна в Кодекса на труда, "чрез която се създава възможност директори на пенсионна възраст да не са вечни, но това не означава, че всичко ще се прави веднага, като акция на Министерството на образованието и науката, както някъде е било представено".

Не е такава работата, никой "не е вдигнал някаква война" срещу тези, които толкова години ни помагат, коментира министър Танев, цитиран от БТА

Напротив, опитваме се да направим всичко възможно, даже между учебните срокове да не се случи това пенсиониране, а да е към края на учебната година, заяви министърът на образованието.

Към 15 септември 2015 г. общо 5000 учители в детски градини и училища, както и директори в страната са навършили пенсионна възраст, като директорите са около 100, а от тях 33-ма са директорите на училища в София, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че това е динамична справка, защото пенсионирането е свързано с навършването на възрастта, но и с осигурителния стаж.

От МОН са пуснали писмо до инспекторатите, в което им напомнят за поправката в КТ и от началото на годината има промени в системата.

До началото на лятото Кодексът на труда разрешаваше на работниците да се пенсионират, ако те искат. С промяната в КТ обаче работодателят вече има право да приключва отношенията си със служителите след навършена възраст и осигурителен стаж. 

"За държавните училища работодателят е министър Тодор Танев, който вече е пенсионирал 12 директори. От тях двама са напуснали по собствено желание, трима са и.д., а останалите са сменени от нови хора", каза още Кастрева, цитирана от "Труд".

За общинските училища директорите се пенсионират по решение на шефовете на просветните инспекторати, а самите директори решават за учителите. Те са и в правото си да оставят възрастните им колеги, ако нямат достатъчно кадри или пари за обезщетения. 

Пенсионирането не се посреща добре от педагозите в страната не само по субективни причини, а и заради факта, че законът предвижда след 1 август 2016 г при пенсия да се дават не 8, а 10 заплати, казват директори.

Големият проблем в системата е, че имаме най-застаряващите учители в ЕС. Средната възраст е над 52 г. и се покачва. Разликата между децата и учителите вече е почти 2 поколения. Нормално е да е едно поколение, за да няма проблем с комуникацията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини