От х:

Днес в x:

Вредни ли са микровълновите за здравето?

Принципът на затопляне е съвсем различен при обикновената фурна и при микровълновата фурна. Чрез обикновената фурна се готви на принципа на излъчване на топлина. При микровълновите фурни затоплянето е чрез излъчването на микровълнови вълни. В микровълновата печка се използва магнетронен генератор за произвеждане на микровълни с честота около 2,45 GHz с цел готвене на храна. Микровълните готвят храната, като карат молекулите на водата в продуктите да вибрират. Вибрацията произвежда топлина, която затопля храната. Като вземем предвид че органичната материя е съставена главно от вода, храната се приготвя много лесно по този метод.

Няма данни за вредно въздействие на микровълновите печки върху здравето. Цялото пространство ни е изпълнено с микровълни например от компютрите, интернет се поддържа безжично със същата честота като тази на микровълновите печки – 2.4GHZ, да не говорим за мобилните телефони. Всеки елекроуред излъчва микровълни. Микровълновата поне има защитна стена и вълните почти не излизат, както и не остават в продукта.

Ето 10 практически трика как да използвате микровълновата печка в домакинството! 

Използването на микровълнова печка е препоръчително пред пърженето в тиган, което е най-нездравословния начин за приготвяне на храна. Задължително е използването на керамика, порцелан или стъкло при затоплянето на храната в микровълновата печка, защото някои пластмаси, дори да не се стопят вътре в микровълновата печка, отделят токсични вещества при загряването им.

Когато имаме храна, за която не е гарантирано, че не е заразена, най-добре е да я изхвърлим. Ако такава храна все пак се употребява е желателно не да се стопли на микровълнова, а да заври продължително на обикновен котлон или фурна (тоест да е по-дълго на по-висока температура).

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини