От х:

Днес в x:

50 л/кв окъпаха Хасково, чака се още

Над 50 литра на квадратен метър се изляха над Хасково за по-малко от 24 часа, съобщават от областната метеостанция. Досадният и проливен на моменти дъжд обаче се изсипа сравнително равномерно и не предизвика обичайните наводнения по хасковските улици. Дори и хасковската река остана на дъното на коритото си, на фона на миналогодишния октомври, когато аналогично количество дъжд предизвика потоп и половина, в който потъна училище, църква, бензиностанция и масите на зеленчуковия пазар. Като никой път бедствието послужи за обица на ухото и местната власт чевръсто изчисти коритото на реката.  И разбира се при сегашния валеж нямаше изпуснати язовири, благодарение на които през 2014-та хасковската „ряка” се сдоби с риба за пръв път от 50 години насам.

Дъждът в Хасково далеч не бе най-обилния в региона. В село Царева поляна пороят достигна 72.5 литра на квадратен метър при това само до 8 часа тази сутрин. До обяд, когато е валяло вероятно количеството е стигнало поне 80 л/кв. Димитровград се размина  „само” с 42 литра на квадрат, което му спести обичайното връщане от шахтите по новоизградения воден цикъл. Характерното за него е, че по време на дъжд той става още по-воден и тотално зацикля. Не и този път.  43 литра в Минерални бани и 37 литра в Симеоновград допълват картинката. Най-суха е тя в Любимец където падналото количество е повече от скромно-едва 16 литра на квадрат.

Всички тези стойности обаче могат да скочат, защото уикендът още не се е извалял. Според прогнозата настъпващото разкъсване на облачността ще върви бавно от Запад на изток, но специално в Югоизточна България ще стане много бавно и ще бъде прекъсвано с нови порои. Към края на събота се очакват нови превалявания в региона и по-специално в родопската му част. Утре пак ще бъде на пресекулки-ту мокро ту сухо, но добрата новина е, че времето ще се оправи в началото на следващата седмица-ще бъде сухо, но за сметка на това по-студено.

Р.Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини