От х:

Днес в x:

Министър Ненчев посрещна хасковските военни от мисията в Афганистан

Военнослужещите от хасковското поделение 52740 се върнаха на родна земя след успешна мисия в Афганистан.

Вчера военнослужещите са били посрещнати на летище София от министърът на отбраната Николай Ненчев и Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. За да посрещне мисионерите от Хасково на летището е бил и командирът на военно формирование 52740, информираха от пресслужбата на поделението.

Хасковските военни бяха част от 29-тия контингент от Въоръжените сили на Република България, които участваха в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.

Близо 100 са военнослужещите от 29-тия български контингент, съставен от национален елемент, взвод за охрана на летище „Кандахар“, екип от съветници и офицери в щаба на мисията на НАТО.

По време на „Решителна подкрепа“ военнослужещите изпълниха успешно поставените им задачи, между които денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, контролно-пропускателния пункт, тактически и съвместни оперативни центрове, както и задачи по обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия. По време на участието си в мисията на НАТО българските военнослужещи от контингента са проверили 4 237 моторни превозни средства и 25 316 пешеходци и са изпълнили 243 механизирани и пеши патрули.

Национален командир на контингента е полковник Иван Ортомаров – държавен експерт в Дирекция “Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната.

Взводът за охрана на летище Кандахар е сформиран от 60 военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково. Командир на взвода е капитан Христо Василев – командир на щабна рота във формированието.

През следващата седмица в Хасково предстои и тържествено разформироване на контингента, участвал в мисията в Афганистан.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини