От х:

Днес в x:

Бъдещето на Хасково е в Кенана, пускат тролеи и забавачка

    Одобрен проект за нова инфраструктура на Кенана с изграждането на нови пътища, подземна инфраструктура, тролейбус и детска градина, ще благоустроят най-младия хасковски квартал до такава степен, че хората ще се избиват да се заселват там. Дори и сега цената на имотите е скочила до небесата и продължава да расте, коментират от една от големите брокерски фирми за недвижими имоти в Хасково. Тук се сключват 70 % от сделките с недвижима собственост в града, като в сегмента жилища дори и повече. Жилищата впрочем са единственото нещо, което върви в Хасково, интересът към бизнес парцели, магазини, офиси и търговски площи е около точката на замръзване.

    На Кенана обаче се търсят не само домове, но и терени, при това на баснословни цени. „Наскоро реализирахме сделка за 50 хиляди лева за 1 декар нива. Само терен без никакво застрояване. Младо семейство ще си прави къща“, коментира собственикът Росен Карагьозов. Към Кенана се ориентират хасковлии от всички социални прослойки, включително и най-богатите. Склонни са да плащат и по 100 евро на квадрат за гола земя. Инвестициите в къщи, а в някои случаи направо имения, често надхвърля четвърт милион, а понякога и два пъти повече.

    Към момента в квартала живеят официално 4200 хасковлии, но реално са два пъти повече и броят им тепърва ще расте, сигурни са брокерите. Ако одобреният план за нова градска регулация и благоустрояване влезе в сила. „Има го от две години, но нищичко не е направено“, чудят се брокерите. Веднага след местните избори те изпратили писмо на новоизбрания кмет Добри Беливанов да даде тласък на нещата. Стане ли това, печеливши ще са всички - бизнесът, гражданите и самата община, която ще получи нови данъкоплатци. За да стане преселението факт обаче, първо са необходими улици. Планът за изграждането им е готов. Главният път ще бъде така наречената улица „Георги Китов“, която свързва Бадема с вилната зона и пресича надлъж целия Кенан. По тази артерия, която по проект трябва да се разшири до размерите на булевард - 9 метра, ще минава и тролейбусна линия. Завършени са и процедурите по отчуждаването на части от имоти, необходими за изграждането на вътрешните улици. Случат ли се нещата, ще има истински бум на жилищното строителство и търговията с домове, убедени са хасковските брокери. Надеждите им са именно в този сектор, след като останалата част от пазара на недвижими имоти е в застой. С 10 % са паднали цените на търговски площи, индустриални парцели, магазини и офиси. Продават се по 400 евро на квадрат в центъра и никой не купува. Мащабен инвеститор пък преди месеци окончателно се отказал да прави бизнес в Хасково. Българо-немска компания договорила терен за 950 хиляди лева в Източна индустриална зона (петното до Практис) за изграждане на завод за машини за опаковки. Очакваната инвестиция щяла да се измерва с милиони, но преди 5 месеца немците неочаквано се отказали. Заради какво, брокерите не коментират, но и не отричат, че е заради каквото се отказват и другите инвеститори. Малко известно е например, че японците, които строят завод за авточасти в Димитровград с 2 хил. работни места, първо потропали на хасковска врата. Поканили ги радушно, но малко преди сделката се отказали и отишли в Димитровград.

    Дал назад и мащабният инвеститор, който щеше да строи жилищен комплекс от затворен тип на терена зад Математическа гимназия. Очакваните 3 млн. лева първоначална инвестиция били пренасочени към София. Любопитното е, че това станало точно след местните избори.

    „Пени маркет“ се продава, но накуп - цялата верига с всичките й имоти в страната. Това изключва намесата на локален инвеститор, вероятно бъдещият собственик ще бъде от международен мащаб. И с това се изчерпват очакваните сделки за Хасково.

    За сметка на това в областния град се продават ударно апартаменти. Има 3 типа купувачи. Едните искат евтино двустайно жилище, като предпочитаните квартали са Бадема и Орфей. Цените на двустайните там обаче са скочили до 40 хиляди лева, а ако има подобрения (дограма, външна изолация), се искат минимум 45 бона. Което е ръст с поне 10 хиляди спрямо цените за същите жилища и в същите квартали от миналата година. Панелните гарсониери вървят по 20-25-30 бона в зависимост от локацията.

    Вторият тип купувачи са средно имотните с бюджет до 90 хиляди лева, които ударно търсят 3 и 4 стайни жилища. Гледат главно да има голяма площ и малко се интересуват от локацията. Предпочитат къщи, но нямат против да купуват и панелки, само и само жилището да е голямо.

    Третата група клиенти е имотната, с бюджет над 110 хиляди и нагоре. За тях е важно: 1. Ново строителство, 2. всичко да е готово до ключ, 3. местоположението, но преди всичко друго - с кои ще живеят заедно в сградата. „Имат социални изисквания и по-възможност да съжителстват с хора от своята класа“, отчитат брокерите. Тази трета група обаче е под 10 % от всички купувачи. А общото между останалите 90 % е, че са млади многолюдни фамилии, които трудно говорят български. Идват от Кърджалийско и най-вече Смолянско. Новите хасковлии плащали кеш, не се пазарели особено и не продавали. Купували предимно от града, за разлика от хасковлии, които, ако имат пари, все повече предпочитат да се изнасят на село. Така например растат цените на къщите в Узунджово, Горски Извор и Стамболийски, като наскоро е продадена за 43 хиляди (!) къща в село Узунджово. Купена е от завръщащо се в Хасково младо семейство. Това пък е другата тенденция - все повече хасковлии се връщат от гурбет и главното - идват тук да живеят, а не да дават новопридобитите си имоти под наем. Колкото и чудно да изглежда на някои, в Хасково се заселват хора от други градове. Миналият месец семейство пловдивчани си купило дом в Хасково. Преди това пък семейство от Монтана също се обзавело с къща.

    Бумът на жилищните сделки е провокиран от банките, дават своето обяснение на феномена брокерите. От една страна лихвата на ипотечните кредити е слязла на 4.9%, а от друга-лихвата по депозитите е около нулата и дори превръща държането на пари на влог в загуба. Затова хората предпочитат да теглят депозитите си и ги инвестират в жилища. На пръв поглед нелогичнотго решение на банките обаче също си има своето обяснение. Догодина предстоял стрес – тест за всички банкови институции в страната. Тоест проверка дали могат да оцелеят на това, което се случи на КТБ и после на Първа инвестиционна банка. Прогнозите е, че много банки няма да покрият изискванията контролиращата теста Европейска централна банка и ще хвърлят бялата кърпа. Затова не са заинтересовани да привличат активи.

    Р. Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини